Peking hotas av lockdown

Den globala fraktkrisen har spätts på sedan Kina stängde ner hamnstaden Shanghai för att förhindra smittspridning av covid-19. Nu stiger antalet smittade även i Peking. Med Kinas policy om nolltolerans mot covid-19 hänger hotet om lockdown över huvudstaden, enligt sajten Freightwaves.

Hamnen i Tianjin är norra Kinas största hamn, och den främsta maritima porten till Peking. Foto Asian Development Bank.

När Shanghai gick in i lockdown i slutet av mars förvärrades den redan ansträngda fraktsituationen i världen, som kommer lida av osäkra fraktpriser under lång tid framöver. Enligt sajten Freightwaves ser Shanghais lockdown inte ut att lätta på ett bra tag.

Sajten rapporterar också att antalet covid-fall i Kinas huvudstad Peking har börjat stiga. Landet arbetar efter en nolltolerans mot covid-19, vilket innebär att om smittspridningen blir för stor införs omfattande lockdowns. Det väcker rädsla att Peking kan sättas under lockdown tillsammans med Shanghai och andra stora städer, vilket skulle försvåra logistiken till och från Kina ytterligare.

Enligt tidningen DN har 20 miljoner invånare i huvudstaden beordrats att testa sig, sedan 70 nya fall av sjukdomen registrerades i fredags.