Postnords paketboxar till Malmö

Paketboxar är det nya svarta inom last mile-leveranser, och satsningarna avlöser varandra i snabb takt. För Postnords paketboxutrullning står Malmö näst på tur, där 93 skåp nu placeras ut.

E-handelns tillväxt och kraven på smidiga leveranser har lett till att flera last mile-aktörer nu satsar på att ställa ut paketskåp, eller paketboxar, för obemannad paketleverans. Föregångaren Instabox som nu expanderar i Europa, lastmile-uppstickaren Budbee som nyligen meddelade att man öppnar sitt boxnätverk för andra aktörer och jätten Postnord är några av last mile-aktörerna som satsar på egna boxnätverk. I början av året lanserades även Iboxen, som vill bli ett transportörsoberoende alternativ, och som endast erbjuder själva infrastrukturen, med en miljardsatsning på 50 000 boxar till 2026.

Postnord har testat paketboxar i olika former under många år, och har kommit långt med konceptet i Danmark, men det är först under våren som utrullningen verkligen tagit fart, med målet att ha 2 500 boxar utplacerade hösten 2022. Nu har turen kommit till Malmö, som enligt Postnord nu får 93 boxar utplacerade både centralt i staden och i omnejd.