Budbee öppnar upp sitt paketboxnätverk

Budbee har sedan knappt ett år tillbaka paketskåp utplacerade runt om i Sverige där kunder kan hämta ut varor från e-handlare. Nu öppnar man upp dem för andra transportörer, att leverera till Budbees boxnätverk mot en avgift. “Budbee gör detta för att understryka sin position som e-handelns hjälpande hand”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

2020 satsade plötsligt “alla” på paketboxar, däribland Budbee, som tidigare enbart satsat på hemleveranser, och satsningarna stod som spön i backen, bland annat från jätten Postnord, som gasat särskilt under våren.

I februari startade flera tidigare Postnord-chefer utmanaren Iboxen, med syfte att bygga upp ett rikstäckande, transportörsoberoende paketboxnätverk. Hittills har Best och Premo anmält sig som transportörer till Iboxens nätverk, som nu ligger på 151 paketskåp. Nu tar paketskåpskriget en ny vändning, då Budbee öppnar upp sitt boxnätverk även för andra aktörer. Skälet anges i ett pressmeddelande vara att “hjälpa e-handlarna”.

– Vi har sett att e-handeln växer och kunderna efterfrågar mycket av både hem- och boxleveranser. Många uppskattar de tjänsterna vi har och det är för att möta den efterfrågan som vi vi nu öppnar för fler att leverera till våra boxar, säger Ann Sonne.

Över 1000 populära boxar

Till årsskiftet 2020/2021 var Budbees målsättning att ställa ut 500 paketskåp och nu har man ställt ut “över 1000”, enligt Budbees kommunikationsdirektör Ann Sonne. Bolaget är verksamma i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna och Belgien.

– De är populära överallt och möjligheten att skifta från box till hemleverans är väldigt uppskattat, säger Ann Sonne.

Budbee står därigenom på två, eller kanske tre, stadiga ben, dels som infrastrukturhållare och dels som logtechbolag och transportör.

– Vi tror mycket på paketskåp och ser att många kunder uppskattar flexibiliteten att själva hämta paket när de önskar. Nu ökar vi servicegraden ytterligare genom att erbjuda andra aktörer att docka in i vår infrastruktur, kommenterar Fredrik Hamilton, grundare och vd, Budbee.

Det betyder att andra bolag som levererar paket från e-handlare har möjlighet att nyttja den infrastruktur av boxar som Budbee byggt upp, så att kunder således får ännu fler valmöjligheter.

Den utökade tjänsten är tillgänglig i Sverige från och med den första juni. Tjänsten som heter Budbee Box är är en 100 procent fossilfri tjänst.