Postnordtoppens löneökning får kritik

Postnord ska spara efter ett tufft kvartal. Men i toppen höjs lönerna friskt, det rapporterar Sveriges Radios Ekot. Koncernchefen Annmarie Gardshols löneökning ligger på 20 procent om året sedan hon tillträdde 2019, vilket väcker kritik hos fackförbundet Seko Posten.

– Vi har varit kritiska och valt att reservara oss mot det här. Vi kan inte stå bakom den här typen av extrema lönelyft för vdn, särskilt som våra medlemmar ska ta ansvar för hela situationen och avstå löneutrymme, och det inte är några av våra medlemmar som ens kan drömma om de här lönelyften, säger Sandra Svensk, ordförande för Seko Posten till SR.

Postnord hade ett tufft första kvartal 2022, vilket innebär att postjätten larmat om prishöjningar och minskad bemanning. Koncernchefen Annmarie Gardshols genomsnittliga löneökning på 20 procent sedan hon tillträdde, sticker därför i ögonen på de anställda. För medarbetarna på Posten ligger löneökning i genomsnitt tre procent, enligt SR Ekot.

Enligt Christian W Jansson, styrelseordförande för Postnord, beror lönepåslaget på att lönesättningen var felaktig redan från att Gardshol tillträdde 2019 – och ska upp i marknadsmässig nivå.

– Den här ökningen är en konsekvens av det. Vår ambition är att få henne att hamna i en lönenivå som är rimlig för den typ av uppdrag som hon har. Där är hon fortfarande något underbetald, säger han till nyhetssajten Publikt.