Power automatiserar pallplocket

Elektronikkedjan Power investerar en automatiserad lösning för plockning av kartonger till pall i sitt nordiska centrallager i Vaggeryd. Lösningen består i ett bansystem och linjärrobotar, som levereras av Knapp och Wemo.

Mellan Vaggeryd och Jönköping i Småland har elektronikkedjan Power sitt centrallager, som ägs av Prologis och som i år byggts ut med 28 000 kvm till totalt 90 000 kvm. Här plockas 5,5 miljoner orderrader varje år, med distribution till butiker och e-handelskunder i hela Norden.

Power har samarbetat med Knapp kring automationslösningar sedan 2018. Nästa projekt blir nu att automatisera plockningen av kartonger till pallar för utleverans med hjälp av robotar och bansystem.

Casper Ödeen, Power

– I vårt pallplock ska kartonger som kan väga upp till 25 kilo lyftas från banor till 2,4 meter höga pallar. Det är inte ergonomiskt att göra det manuellt och våra anställda riskerar att skadas. Dessutom kommer den automatiska lösningen minska risken för felplock och höja effektiviteten. Med ständiga krav på snabbare leveranser är det viktigt för vår konkurrenskraft, kommenterar Casper Ödeen, logistikutvecklingsansvarig på Power International Logistics.

Lösningen innebär att all pallplockning sker med hjälp av ett bansystem och linjärrobotar som möjliggör packning av upp till 36 pallar samtidigt, när systemet är fullt utbyggt. Även sträckfilmning av pallarna kommer att ske automatiskt.

Leveransen av systemet gör Knapp, i samarbete med underleverantören Wemo. Värnamoföretaget Wemo grundades 1987 och är idag en global aktör inom linjära robotsystem och automationsceller inom framförallt plastindustrin, men även inom lådpack, med omkring 10 000 robotceller globalt. Wemo ägs av tyska Hahn Group, med mer än 1 600 anställda i 14 länder.

Två linjärrobotar ska sköta pallplocket på Powers lager. Bild Wemo

Wemo står för de två, 24 meter långa linjärrobotarna i systemet, som är utrustade med gripdon för kartonger och installerade med plug-and-play.

Mikael Holmqvist, Knapp

– Vi ser väldigt positivt på att samarbeta med Knapp, de har stor erfarenhet av intralogistik och vi kan tillföra vår kunskap om robotlösningar. Det är vårt första projekt tillsammans och jag hoppas det blir många fler, kommenterar Jukka Björkqvist, system- och applikationsansvarig på Wemo Sverige.

Det nya systemet ska vara installerat i maj 2022 och vara i fullt bruk i god tid till höstens högsäsong.

– Det känns härligt med förnyat förtroende och ännu ett spännande projekt tillsammans med Power. Det här är en särskilt rolig affär för oss eftersom den visar på värdet av långsiktiga relationer med våra kunder, där vi utvecklas tillsammans över tid, kommenterar Knapps Sverige-vd Mikael Holmqvist.

Knapp är en av världens största automationsleverantörer med ca 5 000 anställda och 2 000 installationer globalt. Den svenska verksamheten är baserad i Åstorp, där f d Moving har sina rötter, och där bolaget även har tillverkning av bansystem.

Av Hilda Hultén