Prologis köper Fristads lager i Borås

Fristads köpte i höstas loss sitt lager på 22 000 kvm i Viared från fastighetsägaren JBCC, och nu säljer man vidare lagret till Prologis genom en “sale and leaseback”-affär. “Vi köpte loss vårt lager för att kunna utveckla fastigheten som vi ville, och är jätteglada att få Prologis som långsiktig partner framåt”, berättar Fristads vd Anders Hülse.

Arbetsklädesaktören Fristads 22 000 kvm stora lager byggdes 2019 av JBCC-ägda fastighetsutvecklaren Charmilla, som också ägde fastigheten fram till hösten 2021. Lagret ligger med skyltläge längs väg 40 längst västerut i Viared, och fastigheten är utrustad med en automationslösning i form av en Autostore med 100 000 bins.

– Vi valde i höstas att utnyttja vår rätt att köpa loss vår fastighet, främst för att kunna göra en del investeringar i fastigheten, bland annat med solskydd och temperaturreglering, utan att det skulle påverka hyresnivån, berättar Fristads vd Anders Hülse.

Anders Hülse. Foto Fristads

Nu väljer Fristads, som sedan våren 2021 ägs av Hultafors Group, att sälja vidare sitt centrallager till Logistikfastighetsägren Prologis genom en “sale and leaseback”-affär, med ett 12-årigt hyreskontrakt.

– Vi har inte som strategi att vara en långsiktig fastighetsägare, så när möjligheten att sälja fastigheten till Prologis dök upp kändes det som rätt beslut. Det har gjort att vi kan omförhandla villkoren i vårt hyresavtal på ett sätt som passar oss. Sen är Prologis en stor och erfaren fastighetsaktör som kommer att kunna hjälpa oss när det gäller att utveckla fastigheten, även med lösningar och flöden vad gäller exempelvis utrustning och flödeseffektivisering. Vi är jätteglada att få dem som ägare.

Tuffa år förbi

Fristads har haft hektiska år med lagerflytt och pandemi, men har nu en ljus framtid för sig, menar Anders Hülse:

– Vi har haft några röriga år, först med lagerflytten och intrimningen av automationslösningen 2019–2020, och därefter pandemin som drabbat vår försörjning hårt. Det har varit nedstängningar i många länder där vi har leverantörer och det har varit svårt att få tag i tyger och material. Men det har varit likadant för alla och vi har också lyckats hantera störningarna på ett okej sätt, och hållit kunderna nöjda. Som det ser ut nu så är alla våra produktionsiter nästan tillbaka på fullt, och alla våra siffror pekar åt rätt håll.

Att bolagt har en stor andel egen produktion i Europa har också gynnat bolaget under pandemin, menar han.

– Vår egen produktion i Ukraina står för 35 procent av våra volymer och har fungerat otroligt bra under pandemin. Där har vi haft mycket högre volymer än någonsin.

Rätt beslut med egen logistik

Satsningen på ett eget lager på Viared innebar att Fristads 2019 lämnade sin TPL-lösning hos DB Schenker i Landvetter och tog över logistiken i egen regi, ett beslut man inte ångrat:

– Att ta över lagret var helt rätt beslut. Logistiken är kärnverksamhet för oss, och även om vi var jättenöjda med Schenker så kan vi förbättra kundservicen och påverka vår logistik och kvalitet på ett helt annat sätt nu.

Fristads har de senaste åren ökat sin digitala handel rejält. 2019 låg andelen e-handel på 40 procent, nu ligger den på över hälften.

– Den digitala försäljningen växer hela tiden, och det är en utveckling vi också driver på hårt mot våra kunder. Inte minst för att det minskar risken för felbeställningar och ökar leveranskvaliteten.

Bolaget har också satsat hårt på hållbarhet och släppte 2019 världens första klädkollektion med miljövarudeklarationen EPD, som visar plaggens totala miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

– Vi driver arbetet hårt med att ta fram hållbara kläder, med ekologiska och återvunna material. Det har varit ett otroligt framgångsrikt koncept som vi varit tidiga med inom arbetskläder.

Återetablering i Borås för Prologis

Prologis är en av världens största logistikfastighetsägare med närmare 93 miljoner kvm logistikyta i 19 länder. I Sverige äger bolaget ca 860 000 kvm logistikytor i Göteborg, Stockholm, Jönköping och Norrköping.

Gunnar Gillholm. Foto Prologis

2017 förvärvade Prologis Hööks 13 000 kvm stora centrallager i Borås som en del i förvärvet av en större fastighetsportfölj. Fastigheten såldes sedan till G & K Blanks Fastigheter 2020. Förvärvet av Fristads lager innebär att Prologis åter etablerar sig i Borås, en del i en strategisk satsning för bolaget.

– Prologis är en långsiktig fastighetsförvaltare och vi är noga med var vi väljer att etablera vår verksamhet. Den här är en förstklassig anläggning i en av Sveriges mest etablerade logistikregioner, och med det här förvärvet tar vi första steget i en viktig och långsiktig återetablering i Boråsområdet, säger Gunnar Gillholm, Nordenchef på Prologis.

I affären har Prologis rådgivits av DLA Piper och CBRE. Fristads Viared Fastighets AB har biståtts av Vinge och A&P.

Av Hilda Hultén