I veckan släppte fastighetsrådgivaren Croisette sin marknadsrapport för industrifastigheter 2025 i Sverige, som visar att logistikfastighetsmarknaden fortsätter att kämpa med en tuff hyresmarknad, med en vakansgrad som nu stigit till 9,7 procent. ”Uthyrningarna går trögt, de behöver komma igång snart” konstaterar David Almqvist på Croisette.
Croisettes Industrial Real Estate Report 2025 innehåller en hel del statistik och data, bland annat kring logistikstock, yttillväxt, hyresutveckling, yielder och vakansgrader.
Rapporten baseras på data från 54 000 fastigheter med totalt 145,5 miljoner kvm befintliga industri- och logistikytor. Rapporten visar att vakansgraden inom segmentet lättindustri ligger ganska stabilt på 3,2 procent, medan vakansgraden inom logistik låg på 9,7 procent i slutet av december 2024, en rejäl ökning från året innan då vakansgraden för logistikfastigheter låg på drygt 6 procent vid samma tid.
– Vi kan konstatera att medan marknaden på lättindustrisidan är stabil och ser bra ut, så har logistiken det betydligt mer kämpigt och då framförallt på uthyrningsmarknaden. Med en stor andel spekulationsbyggda ytor som kommit ut på marknaden så skulle marknaden må bra av att uthyrningarna kom igång och fick lite fart, säger David Almqvist, co-head of capital markets på Croisette och medförfattare till rapporten.
Gott om dolda vakanser
Enligt rapporten så byggdes totalt 800 000 kvm logistikytor på spekulation under 2023 och 2024, och av dessa så är det bara en mindre del som hyrts ut. Förutom de vakanser som syns som outhyrda ytor i statistiken så finns det också en hel del dolda vakanser i den befintliga logistikstocken.
– Många TPL-aktörer sitter till exempel på mer lageryta än de behöver och försöker hitta nya kunder eller hyra ut sina tomma ytor i andra hand. Detta påverkar uthyrningsmarknaden, det skapar ökad konkurrens, prispress och osäkerhet hos hyresgästerna kring utbudet.
Att de senaste två årens stiltje på uthyrningsmarknaden skulle lossna rejält i närtid är dock inte så sannolikt, menar han.
– Det har ju inte direkt blivit mindre osäkerhet i världen de sista veckorna. Man vet inte vilket ben man ska stå på och många väljer att avvakta med att fatta beslut om investeringar.

Samtidigt kan den geopolitiska utvecklingen innebära en skjuts för fastighetsbehovet framåt, inte minst på industrisidan, konstaterar David Almqvist.
Ska försvaret rustas upp så innebär det troligtvis att vi kommer att se en ökad efterfrågan
– Sverige är det land som har högst vapenexport per capita i hela världen, och ska försvaret rustas upp så innebär det troligtvis att vi kommer att se en ökad efterfrågan på särskilt industrifastigheter.
Halverad yttillväxt
När det gäller transktioner så blev 2024 inte så illa som väntat, utan marknaden återhämtar sig helt okej, en utveckling som enligt David Almqvist fortsatt under inledningen av 2025.
På byggsidan så väntas betydligt mindre tillväxt ske under 2025 än vad under de senaste åren: Enligt Croisettes rapport så väntas drygt 600 000 kvm logistikytor färdigställas under 2025, vilket är ungefär hälften av volymen som färdigställdes under 2024. Totalt bedömer Croisette att det finns omkring 14,6 miljoner kvadratmeder logistikytor i Sverige, varav två tredjedelar bedöms vara kategori A.
När det gäller andelen TPL-ytor som byggs så minskar även den tillväxten kraftigt: Från närmare 500 000 kvm och en andel på 35 procent av yttillväxten under 2024, till knappt 100 000 kvm och ca 15 procent av den totala tillkommande logistikytan som planeras färdigställas under 2025.
På transaktionssidan så landade investeringsvolymen för logistikfastigheter på 11,4 miljarder SEK under 2024, vilket är en minskning med -18 procent mot 2023, att jämföra med 25 procents ökning av transaktionsvolymerna för lättindustrisegmentet. Snittpriset för logistikfastigheter låg på 13 100 SEK per kvadratmeter.
Av Hilda Hultén