I måndags lämnade Oda Group in en ansökan om företagsrekonstruktion för Mathem: Lagren i Malmö och Göteborg läggs ned och 300 personer mister sina jobb. Samtidigt rasar bolagens grundare över storägarnas strategi: “Oda skulle ha varit en norsk succé på framfart i Europa, istället har ägarna valt att försöka rädda Mathem, som tappat marknadsandelar och 15 procent av intäkterna varje år sedan 2021”, skriver Oda-medgrundaren och tidigare COOn Jon Kåre Stene på Linkedin.
I november 2023 slogs de två största e-mataktörerna i Norge och Sverige ihop i en uppmärksammad affär där Mathem och Oda blev systerbolag under Oda Group, en fusion initierad av storägarna Kinnevik, Verdane och Summa Equity.
Tanken är att riva ut Mathems dyrköpta logistik-setup och ersätta den med Odas egenbyggda lösning, som enligt Oda är så pass effektiv att den är lönsam, och på så vis vända det blödande Mathem.
– Vi ska införa Odas logistiklösning i Mathem, målet är att även Mathems affär ska vara lönsam till 2025, berättade Odas COO André Knüppel i en intervju med Dagens Logistik förra hösten.
Den omtalade sammanslagningen har inte gett den framgång som ägarna hoppats på:
Mathem i rekonstruktion
Mathem grundades 2006 och Oda grundades som Kolonial 2013 av tio norska entreprenörer. Bägge bolagen har haft kraftig tillväxt och röda siffror sedan start, men de senaste åren har Oda fortsatt växa medan Mathem tappat i omsättning efter pandemin – och ökat förlusten.
Fusionen medförde att Oda fick avbryta sin pågående expansion i Finland och Tyskland, och istället fokusera på ombyggnaden av Mathems logistikapparat, som pågått under året. I mars petades medgrundaren Karl Munthe-Kaas som koncernchef för Oda, och ersattes av en extern förmåga; den brittiske f d Tesco-chefen Chris Poad. I början av september så rapporterade flera norska medier att Munthe-Kaas även uppmanats att lämna styrelsen. Efter det finns ingen av de tio Oda-grundarna kvar i bolaget.
Mathems finansiella situation har under året blivit alltmer akut och den 16 september, bara tio månader efter sammanslagningen, släppte Oda Group en ny plan för hur bolaget som helhet ska bli lönsamt, där Mathem sätts i rekonstruktion, i ett desperat försök att rädda det svenska företaget från konkurs. Förra året minskade Mathems omsättning från 2,4 miljarder till 2,1 miljarder, samtidigt som förlusten ökade från 900 miljoner till 1,1 miljarder, jämfört med 2022. Mathems skulder uppgår idag till 596 miljoner, enligt Di, som läst rekonstruktionsansökan.
– Att genomföra en rekonstruktion är aldrig ett lätt beslut, men vi är övertygade om att det är rätt för Mathem, konstaterade Odas vd Chris Poad i ett pressmeddelande på måndagen.
Logistiken konsolideras till det största och nyaste lagret i Larsboda utanför Stockholm. Det innebär att Malmö- och Göteborgslagret stängs och att 300 personer förlorar sina jobb. Oda rapporterar att rekonstruktionen i Mathem beräknas pågå i 3–6 månader, och Oda ska vara “självfinansierande” 2026.
Grundarna rasar över räddningen
Alla dock inte imponerade över storägarnas strategi att slå samman de bägge bolagen. I en intervju med DI anklagar Mathems grundare Thomas Kull och Karolin Kull ägarna för att ha “glömt bort kunderna” och i Norge höjs nu ilskna röster kring fusionen, som enligt kritikerna riskerar att dra även Oda i sank: En av dessa är Jon Kåre Stene på Skyfall Ventures, som var en av de tio medgrundarna till Kolonial.no. Han agerade under många år logistikansvarig och operativ chef i bolaget. Så här skriver han i ett inlägg på Linkedin:
Oda kunde ha varit – nej – borde ha varit en norsk framgångssaga på framfart i Europa, som ett bevis på vad vi kan skapa “här på fjället”. Istället har dagens ägare valt att:
– Stänga ned en framgångsrik investering i Tyskland, en marknad värd 2 000 miljarder NOK.
– Försöka rädda ett Mathem som gått från nästan 100 % marknadsandel till 17 %, och tappat 15 % av sina intäkter varje år sedan 2021, på en 300 miljarder kronors marknad – till en kostnad av 50-100 miljoner kronor i månaden.
– Tvinga på Odas ägare och ledning ett konvertibellån, för att sedan fusionera med ett punkterat Mathem som krav i efterföljande emission.
– Och slutligen, när man inte får externa investerare att ansluta sig till galenskapen (undrar varför!) väljer att nolla aktievärdet och lura de små aktieägarna som i huvudsak är anställda i företaget.
Det är dock inte längre som grundare, anställd eller aktieägare jag oroar mig för Odas framtid. Det är i första hand som kund som inte kan tänka sig ett liv utan företaget som “ger utrymme för livet”, och jag tror att vi är många 1 000 stycken…
I en intervju med den norska näringslivsajten E24 kritiserar han även petningen av Munthe-Kaas:
– Det är ganska uppenbart att mannen har expertis på området. Dessutom finns det kritiska nyckelpersoner i organisationen med lojalitet mot honom. Då spelar man rysk roulette, och det får mig att tro att det ligger något annat än rationalitet bakom valet, säger han.
Av Hilda Hultén