Rekordhöga godsvolymer i Los Angeles hamn

September månad 2021 hanterade hamnen i Los Angeles 903 865 TEU, den högsta nivån någonsin under en septembermånad. Hittills i år har hamnens godsvolymer dessutom ökat med 26 procent jämfört med 2020.

Los Angeles hamn har, liksom många andra hamnar, drabbats av rekordhög hamnträngsel, bland annat till följd av ökad prylkonsumtion, obalans i godsflödena och coronautbrott. Nu slår de ett annorlunda rekord, med den högsta mängden hanterat gods under en september-månad i hamnens 114 år långa historia.

Mängden importerat gods landade på 468 059 TEU under september, vilket är ungefär samma nivå som förra året. Det exporterade godset minskade med 42 procent till 75 714, den lägsta nivån sedan 2002. Antalet tomma containrar däremot ökade med 28 procent, mycket på grund av den höga efterfrågan i Asien. Det resulterar i att hamnens totala godshantering under september landar på 903 865 TEU, en ökning med 2,3 procent jämfört med 2020.

– Trots utmaningarna med de globala försörjningskedjorna fortsätter Port of Los Angeles och dess partners att leverera rekordmängder av gods. Detta görs möjligt av den extraordinära ansträngningen av våra hamnarbetare, lastbilsförare, terminaloperatörer och så många andra på sjösidan och i vår regions lagerlokaler. Jag är dem alla tacksam, säger Gene Seroka, vd för Port of Los Angeles, i ett pressmeddelande.

Av Emanuel Lehtonen