Ryssland lämnar spannmålsavtalet

Ryssland säger att de inte tänker förlänga det avtal som säkrar exporten av spannmål från Ukraina och Ryssland via Svarta havet. Blir avbrottet långvarigt riskerar matpriserna att stiga igen.

Avtalet som ska säkra exporten av spannmål ut från Ukraina, och Ryssland, över Svarta havet signerades den 22 juli 2022. Sedan dess har drygt 30 miljoner ton majs, vete och andra grödor exporterats under avtalet, enligt Reuters.

Igår, 17 juli, löpte avtalet ut då Ryssland valde att inte förlänga, enligt Reuters. Landet varnar nu för att de inte kan garantera säkerheten för fartyg i Svarta havet, vilket FN var snabba med att fördöma. Nyhetsbyrån rapporterar också att Turkiets president Erdogan påstår sig ha nått en överenskommelse med Rysslands president Putin om att förlänga avtalet. Men just nu finns inget avtal på plats.

Ryssland har klagat på att de delar av avtalet som ska underlätta rysk export inte har hållits. De menar att en förlängning är aktuell när deras krav möts.

Nu riskerar spannmålspriserna att stiga igen, vilket i sin tur kan ge högre matpriser.

– Hittills har det alltid löst sig i sista sekunden. Men skulle det bli ett avbrott i överenskommelsen så kommer det att bli oroligt på hela spannmålsmarknaden. Priserna skulle definitivt röra sig uppåt, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund till DN.

Men här uppe i Norden importerar vi inte så mycket spannmål. Värst blir det för länderna i Afrika, som importerar stora mängder vete, majs och solrosolja.

– Det är de allra svagaste matimportberoende länderna i Afrika som kommer att drabbas om tillgången stryps. Ukraina står för en stor andel av stödet till FNs världslivsmedelsprogram, WFP, säger Elisabeth Simelton, ämnesföreträdare för lantbruk och tryggad livsmedelsförsörjning på Sida, Sveriges biståndsmyndighet, till DN.