Säves Heart Aerospace tar in 35 miljoner dollar

Svenska Heart Aerospace tar in 35 miljoner dollar från Bill Gates fond Breakthrough Energy Ventures, United Airlines och Mesa. Avtalet innebär även att United Airlines kan komma att köpa 300 flygplan. Stunden för kommersiell tillverkning av Heart Aerospace 19-mannaflygplan närmar sig.

Hearts tidigare investerare EQT Ventures och Lowercarbon Capital har också deltagit i rundan. United Airlines har som en del i avtalet beställt 200 flygplan, och optioner på ytterligare 100 plan

– Jag kan inte tänka mig en starkare koalition av partners för att främja vårt uppdrag att elektrifiera kortdistansflygresor, kommenterar Anders Forslund, vd för Heart Aerospace.

– Det finns BEV – världens mest inflytelserika klimatfond. Det finns United – ett av världens största flygbolag, som är redo att vara världsledande inom utfasning av fossila bränslen i flygresor, och det finns Mesa, den största operatören av 19-sitsiga flygplan i historien. Denna kombination av kommersiell bärkraft på kort sikt och långsiktig klimatinvesteringsfilosofi är precis vad vi behöver för att göra kommersiella eldrivna flygresor till verklighet.

Med säte på Säve

Heart Aerospace grundades i Göteborg 2018 och företaget är en avknoppning från Elise forskningsprogram som finansieras av regeringen genom Innovationsmyndigheten Vinnova. Företaget flyttade in i sina nuvarande kontor och hangarer på Säve flygplats i Göteborg under 2019. År 2020 tilldelades Heart ett bidrag på 2,5 miljoner euro från Europeiska investeringsrådet som en del av den europeiska gröna given.

Vill förbinda Usas småstäder fossilfritt

Mesa är ett av de största oberoende regionala flygbolagen i USA och har årtionden av erfarenhet av flyga mellan mindre samhällen över hela Amerika. På 1990-talet var flygbolaget världens största operatör av 19-sitsiga flygplan, men under de senaste 30 åren har trafiken blivit alltmer olönsam och över 1 500 passagerarflygplan har försvunnit. De minskade driftskostnaderna för elektriska småflygplan, ger dock hopp om att den här typen av trafik kan återuppstå.

– Vi är stolta över att arbeta med United and Heart för att lansera världens första elektriska, regionala flygplan. Mesa avser att fortsätta sin expansion genom att övergå till denna revolutionära teknik som gynnar våra passagerare och miljön. Vi är glada att bygga vår relation med United genom vår gemensamma investering i Heart, kommenterar Jonathan Ornstein, ordförande och verkställande direktör för Mesa.

– Dessa tekniska innovationer är bra miljön, kommer att utvidga det nationella transportsystemet och ge betydande tillväxtmöjligheter för Mesa. Vi ser fram emot att återknyta kontakten med samhällen och passagerare som vi tidigare tjänstgjort i.

Om ES-19

Heart Aerospaces första flygplan är ES-19, ett nitton passagerare regionalt flygplan som körs helt med batterier och elmotorer. Heart räknar med att leverera den första ES-19 för kommersiellt bruk senast 2026. Den första generationens flygplan kommer att ha en maximal räckvidd på upp till 400 km, med dagens litiumjonbatterier. Räckvidden kommer öka med batteriutvecklingen. Kärnan i ES-19 är det elektriska framdrivningssystemet. Under 2020 visade Heart sin första av detta elektriska framdrivningssystem, bestående av en elmotor på 400 kW, en elektrisk motorstyrenhet och ett batteripaket med ett integrerat BMS-system.

ES-19 kommer att ha noll driftsutsläpp och erbjuda betydligt lägre driftskostnader jämfört med gasturbinflygplan av liknande storlek. ES-19-flygplanet kommer också att vara tystare än turboprop motsvarigheter, med mindre vibrationer och buller. Dessa egenskaper gör att luftfartyget idealisk för utveckling av regionala kortdistansflygresor.