Senaten godkänner USAs infrastrukturpaket

Den amerikanska senaten har godkänt USAs gigantiska infrastrukturpaket på 1 000 miljarder dollar, där pengarna ska gå till upprustning av el- och transportnät och bredbandsutbyggnad. Beskedet är en viktig framgång för president Joe Biden.

Det tvärpolitiska paketet antogs i förra vecka med bred majoritet i senaten, med röstsiffrorna 69–30. 19 republikaner röstade för förslaget, detta trots att förre presidenten Donald Trump kallat förslaget ”en skam” på Twitter. I ett tal inför omröstningen riktade Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer ett tack till partikamraten Biden.

– President Biden har suttit i bara sju månader och redan är senaten i färd med att anta det första stora infrastrukturpaketet på över ett årtionde, byggt på partiöverskridande grund med hans (Bidens) totala och fullständiga engagemang.

Upprustad infrastruktur

Totalt ska 1 000 miljarder dollar satsas, bland annat på att bygga ut landets bredbandsnät, modernisera elnätet och finansiera klimatåtgärder. Vägar, järnvägar broar och hamnar ska också rustas upp.

– I dag tar senaten ett decennium försenat steg för att återuppliva Amerikas infrastruktur och ge våra arbetare, våra företag, vår ekonomi verktygen för att lyckas under 2000 -talet, sa Chuck Schumer till CNBC efter omröstningen .

Nästa steg är en omröstning i representanthuset, som kan bli betydligt skakigare. Om paketet går igenom är det en stor framgång för president Joe Bidens politiska “Build Back Better”-vision.