Norsk aktör planerar batterifabrik i Finland

Det norska bolaget Freyr Batteries, en konkurrent till svenska Northvolt, har reserverat 90 hektar mark i finländska Vasa med planen att bygga en ny battericellsfabrik i landet.

Freyr har skrivit ett intentionsavtal med Vasa stad och Finnish Minerals Group för samarbete kring utvecklingen av en battericellsutveckling och produktion i industriell skala i Vasa i Finland.

Bolaget har fått option på en 90 hektar stor tomt i Vasa där Freyr planerar att bygga upp en gigafabrik för litium-joncellsproduktion. Området kallar för Giga-Vasa, och är ett område där Finland sedan några år tillbaka satsar på att bygga upp ett nationellt kluster för battericellsproduktion.

Freyrs planerade batterifabrik i Mo I Rana, Norge. Bild Freyr Batteries

Bolagets första batteriproduktion planeras i Mo i Rana i Nordnorge. Totalt planerar Freyr bygga upp en produktionskapacitet på 43 GWh till 2025, med målet att öka produktionen till 83 GWh till 2028.

– Vasa är ett attraktivt läge för en gigafabrik. Det ligger i EU och har tillgång till närproducerade råmaterial, förnybar energi och ett befintligt kluster av ledande leverantörer till batterivärdekedjan, kommenterar Freyrs vd Tom Einar Jensen.

Finland är EUs största producent av nickel, enda EU-landet med storskalig koboltproduktion och planerar att starta litiumproduktion inom fem år.

På andra sidan Bottenviken, i Skellefteå, drar konkurrenten Northvolt igång produktionen i sin fabrik Northvolt Ett under hösten. Northvolt annonserade tidigare i sommar en utökning av kapaciteten i fabriken från 40 till 60 GWh. Man planerar också för en ny gigafabrik någonstans i Europa tillsammans med Volvo Cars.