Northvolt och Volvo i batterisamarbete

Volvo Cars och Northvolt inleder ett samarbete, och planerar en ny jättefabrik för 30 miljarder kronor som årligen ska förse biltillverkaren med batterier för en halv miljon bilar.

Volvo Cars tänker etablera ett joint venture tillsammans med svenska batteritillverkaren Northvolt, och en ny gigafabrik i Europa planeras med byggstart 2026.

– Genom att arbeta med Northvolt kommer vi säkra en försörjning av högkvalitativa, hållbarare battericeller för vår övergång till ett helt elektriskt bilföretag, kommenterar Håkan Samuelsson, vd för Volvo Car Group.

I den gemensamma satsningens första steg ingår ett nytt forsknings- och utvecklingscenter i Sverige som ska vara i drift 2022. Centret ska bygga på de båda företagens batteriexpertis och utveckla nya toppmoderna battericeller och integrationstekniker, skräddarsydda för Volvos och Polestars bilar.

Även en ny gigafabrik planeras i Europa, oklart var, med en kapacitet upp till 50 GWh årligen. Byggandet beräknas starta 2026 och fabriken ska drivas helt av miljövänlig energi. Fordonstillverkaren vill också säkra leverans av battericeller om 15 GWh per år från den existerande fabriken Northvolt Ett i Skellefteå, med start 2024.

– Batterier är en av de viktigaste delarna i en helelektrisk bil och genom att gå ihop med Northvolt säkrar vi en effektiv och kostnadseffektiv försörjningskedja av högkvalitativa och hållbara batterier i Europa, kommenterar Javier Varela, Head of Industrial Operations and Quality för Volvo.

Villkoren för detta partnerskap och joint venture är fortfarande under förhandling och kräver styrelsegodkännande.