Sjöfartsverket investerar i en världsunik batteridriven lotsbåt med bärplansteknik som gör att den svävar fram över vattnet. Båten har en maxfart på 31 knop och ger inga utsläpp vid drift. Det närmaste decenniet ska större delen av lotsbåtsflottan bytas ut.
Sjöfartsverket har som mål att ställa om till fossilfrihet senast 2045, för att nå målet har man tagit fram en rad olika initiativ som ska minska deras klimatpåverkan. Den senaste satsningen är inköpet av en elektrisk batteridriven lotsbåt med bärplansteknik.
– Vi är glada över det här tillskottet. Nu tar vi ett kliv framåt i vår omställning till fossilfrihet och bidrar till att driva utvecklingen framåt inom svensk sjöfart, kommenterar Erik Eklund, generaldirektör på Sjöfartsverket.
Myndigheten har ett sjuttiotal lotsbåtar i drift på 23 lotsstationer längs Sveriges kust. De används för att transportera lotsar till och från fartyg för att anlöp ska ske på ett säkert sätt. När den nya lotsbåten tas i bruk kan den bidra till att minska den totala utsläppsmängden för verkets samtliga lotstransporter med fem procent. Större delen av lotsbåtsflottan behöver bytas ut de närmaste tio åren.

– Det här är revolutionerande för vår fartygsflotta och ändrar om vår spelplan helt. Den har potential att minska vårt klimatavtryck och på sikt sparar vi faktiskt pengar genom minskade bränslekostnader, kommenterar Erik Eklund.
När båten kommer upp i hastigheter över 14 knop kan den med hjälp av bärplan lyfta från vattenytan och ser ut att flyga fram. Befälhavaren behöver bara trycka på en knapp för att lyfta.
Investeringen i den nya lotsbåten finansieras delvis av det extra anslag som Sjöfartsverket fått från regeringen under 2022-2024 för att påbörja omställning mot en fossilfri fartygsflotta. Lotsbåten tillverkas av Artemis Technologies på Nordirland och kommer att tas i drift våren 2026.