Slättö säljer logistikfastigheter till Blackrock

Fastighetsjätten Slättö avyttrar genom sitt logistikbolag Evolv två logistikprojekt, varav det ena gäller ca 16 500 kvm i Stockholm och det andra ca 22 500 kvm i Enköping. Köpare är kapitalförvaltaren Blackrock.

De två fastigheterna har varit en del av investeringsfonden Slättö Value Add I, efter förvärv genom Slättös logistikfastighetsbolag Evolv som proaktivt anskaffar och utvecklar fastigheter för företaget. Båda anläggningarna erbjuder högkvalitativa logistiklokaler på bra lägen i Stockholm och Enköping.

– Slättö och vår lager- och logistikplattform Evolv fortsätter att generera attraktiva möjligheter i ett mycket intressant segment. Vi är glada att samarbeta med en stor aktör som Blackrock Real Assets och ser fram emot att slutföra utvecklingen av dessa tillgångar i nära samarbete med dem, kommenterar Erik Dansbo, investeringschef och partner på Slättö.

Stockholmsfastigheten ligger i Slagsta, Botkyrka kommun, och har tidigare döpts till Slagsta Logistic Hub av Evolv. Den är byggd på spekulation i två plan om totalt ca 16 500 kvm yta och är anpassad för livsmedelslogistik och e-handel. Lokalerna förväntas vara tillgängliga för hyresgäster från och med fjärde kvartalet 2023.

Fastigheten i Enköping, Stenvreten 6:17, omfattar en logistikanläggning om ca 22 500 kvm ca 70 km sydväst om Stockholm intill E18. Därifrån kan den betjäna hela Stockholm och Mälardalsregionen. Lokalerna förväntas vara tillgängliga för hyresgäster från om med andra till fjärde kvartalet 2023.

Nu är planen att utveckla moderna fastigheter med flexibla planlösningar för att möjliggöra flera hyresgäster. Målet är att certifiera dem mot BREEAM Excellent och Miljöbyggnad Silver samt utrusta dem med storskaliga solpanelsinstallationer.

– Vi är glada att tillsammans med Slättö utveckla två högkvalitativa logistikanläggningar i Sverige. Denna affär är ett naturligt nästa steg i Blackrocks strävan att bygga upp vår nordiska fastighetsportfölj och ytterligare stärka vårt regionala fotavtryck inom logistik, kommenterar Thorsten Slytå, vd och Nordenchef på Blackrock Real Estate.

Avyttringen är en del av fastighetsjättens strategi att sälja fastigheter från äldre fonder som är under avveckling. De har de senaste månaderna sålt fastigheter för över sex miljarder kronor genom 13 transaktioner, samt tagit in nytt kapital till fonderna Slättö Core+ och Slättö Value Add II.