Snart rullar Dachsers första vätgaslastbilar i Tyskland

Logistikföretaget Dachser planerar att ta sina två första vätgasdrivna lastbilar i drift i Tyskland under 2023. Den ena ska köra regionala transporter kring Magdeburg på dagtid och nattransporter till Berlin. Den andra ska utföra transporter i centrala Hamburg.

Den ena lastbilen, en vätgasdriven Hyundai Xcient, ska enligt planen tas i bruk i början av 2023 på vägarna i Magdeburg, Tyskland. Fordonet har en högsta tillåten vikt på 27 ton och en räckvidd på upp till 400 km. Lastbilen kommer användas för regional distribution dagtid samt regelbundna, schemalagda transporter till Berlin nattetid.

Lastbilen testas nu i områdena runt Magdeburg och till Dachsers filial i Berlin-Schönfeld. Tankstationer för vätgas kommer finnas nära de två filialerna.

Den andra lastbilen, en vätgasdriven Bluepower 1938 från Bremenbaserade Enginius, kommer användas vid leveranser i centrala Hamburg med start i mitten av 2023. Fordonet har en högsta tillåten vikt på 19 ton och en beräknad räckvidd på 250 km.

Logistikföretagets avtalspartner i projektet är H2 Delivery Truck Pool GmbH & Co. KG i Magdeburg. Bolaget är en del av tyska H2 Green Power & Logistics.

– Som en del av en studie tillsammans med Kempten University of Applied Sciences har vi redan kommit fram till att det finns en stor potential för vätgaslastbilar i Dachsers europeiska styckegodsnätverk, kommenterar Stefan Hohm, utvecklingschef på Dachser, och fortsätter:

– Vi ser fram emot att introducera de första vätgaslastbilarna i Dachsers nätverk eftersom det innebär att vi kan samla in värdefull praktisk erfarenhet när de används.