Colliers förvärvar Pangea

Fastighetsrådgivaren Colliers förvärvar majoriteten av branschkollegan Pangea Property Partners och blir därmed ledande fastighetsrådgivare i Norden med 27 procents marknadsandel inom capital markets.

Internationella fastighetsrådgivaren Colliers meddelade på tisdagen att man förvärvar en majoritetsandel i Pangea Property Partners, en ledande transaktionsrådgivare i Sverige och i Norge. I samband med affären lanseras en ny nordisk organisation, Colliers Nordics.

Pangeas organisation kompletterar Colliers redan starka team i Sverige, Danmark samt i Finland. Efter förvärvet kommer Pangeas svenska verksamhet verka under Colliers varumärke och den norska verksamheten kommer etablera en ny Colliersägd verksamhet i Norge. När affären är genomförd kommer Colliers i Norden bestå av fler än 550 experter, varav 80 inom Capital Markets.

Ledande befattningshavare inom Colliers Sverige och Pangeas partners kommer inneha ett betydande ägande i den nya nordiska verksamheten. Förvärvet är villkorat av norska Finansinspektionens godkännande.

Pangea grundades 2009 och besitter expertis inom Capital Markets, Debt Advisory samt Project Finance och bedriver sin verksamhet från sina kontor i Oslo och i Stockholm. I och med sammanslagningen blir Colliers Capital Markets marknadsledande i Norden med en marknadsandel på över 27 % baserat på RCA-data för helåret 2021.

Den sammanslagna verksamheten inom Colliers Nordics kommer att erbjuda ett komplett tjänsteerbjudande inom Capital Markets, Debt Advisory, Project Finance, Leasing, Occupier Services, Project Management, Valuation samt Research.

Daniel Gorosch och Joakim Arvius. Foto Colliers

“Denna sammanslagning stärker våra positioner i Sverige och i Norge och etablerar tydligt Colliers som den dominerande aktören i Norden. Vi är glada över vårt nya partnerskap och möjligheten att ytterligare accelerera vår tillväxt i Norden” kommenterar Davoud Amel-Azizpour, vd för Colliers EMEA affären.

Collier Sveriges nuvarande vd Daniel Gorosch kommer att tillträda rollen som Chief Commercial Officer, Colliers Nordics och Pangeas nuvarande vd Joakim Arvius tar över rollen som vd för Colliers Sverige.

”Genom förvärvet av Pangea tar vi nu ett jättekliv mot vår långsiktiga vision att vara den mest välansedda fastighetsrådgivaren. Pangea tillför en enorm erfarenhet och kunskap inom transaktionsrådgivning och med Colliers breda tjänsteutbud och internationella tyngd skapar vi nu tillsammans en kraftfull helhetslösning för våra kunders behov. I min nya roll som Chief Commercial Officer för Colliers Nordics ser jag fram emot att ytterligare vidareutveckla vår verksamhet med tillväxt och lönsamhet samt värdeskapande för våra kunder som främsta fokus” kommenterar Daniel Gorosch.

“Pangea har sedan starten haft en stark tillväxt i Norden och kombinationen av Pangea och Colliers passar perfekt ihop med vår strategi och ambition att bli den ledande fastighetsrådgivaren i Norden. Det var viktigt för oss att vi gick ihop med en organisation som delar vår affärsfilosofi och kultur, vilket Colliers gör. Den främsta positionen i Norden har varit öppen under en längre tid. Genom att kombinera våra verksamheter kommer vi att göra Colliers till det tydliga nummer ett” kommenterar Joakim Arvius.