Sören Skou lämnar som vd på Maersk

Efter nästan 40 år på Maersk lämnar nu Sören Skou rollen som vd. Den 1 januari 2023 lämnar han över företaget till kollegan Vincent Clerc, vd för företagets affärsgren Ocean & Logistics.

Sören Skou har arbetat inom Maersk i nästan 40 år. Elva år som vd för Maersk Tankers, fyra år som vd för Maersk Line och senast nära sju år som vd för hela företaget. Den 1 januari 2023 lämnar han rollen som vd.

Sören Skou lämnar som vd på Maersk efter nästan sju år. Foto Maersk.

– I nästan sju år har jag arbetat med mitt team för att förändra affärsmodellen, kulturen, den digitala ryggraden och resultaten för att göra Maersk till ett lönsamt växande företag igen. Det var mandatet jag fick som vd 2016 och jag skulle vilja tacka styrelsen, vår största delägare, mitt verkställande team och alla mina fantastiska globala kollegor för deras tillit och stöd genom åren, kommenterar avgående vd Sören Skou.

– Under sin tid som vd för Maersk har Sören varit avgörande för att omdefiniera Maersk till en kundcentrerad end-to-end-leverantör av logistik med en globalt ledande position inom hållbara transportlösningar. På styrelsens vägnar vill jag uppriktigt tacka Sören för hans värdefulla ledarskap och imponerande resultat. Jag är lika tacksam för Sörens stöd i granskningen av hans efterträdare som vd för att se till att företaget inte tappar fart i sina strategiska strävanden på en föränderlig och svår marknad, kommenterar Robert M. Uggla, styrelseordförande för Maersk.

Vincent Clerc, idag vd för företagets affärsområde Ocean & Logistics, har utsetts av styrelsen till ny vd. Ett val som godkänns av Sören Skou, som nu kommer ägna mer tid åt familjen.

Vincent Clerc tillträder som vd för Maersk den 1 januari 2023. Foto Maersk.

– Jag har arbetat nära Vincent i mer än ett decennium och jag är säker på att han är redo att ta företaget till nästa nivå. Jag ser fram emot ett nytt kapitel i livet där jag kommer fortsätta arbeta på en icke verkställande nivå och ha mer tid för min familj och andra intressen, kommenterar Sören Skou.

Vincent Clerc är stolt över förtroendet och ser fram emot att ta över som vd för företaget. Men han ser också till de utmaningar som ligger framför både honom och företaget.

– I hälarna av en pandemi, och nu med kriget i Ukraina och en energikris över oss, finns det många tuffa utmaningar framöver; utmaningar som påverkar oss alla och där Maersk kan göra skillnad. Företag omprövar sina försörjningskedjor i den här nya miljön, de letar efter mer stabilitet och mer stöd på sin resa mot att minska utsläppen. Detta är en otrolig affärsmöjlighet för Maersk som vi alla är ivriga att ta vara på, kommenterar Vincent Clerc.