Sportshopen etablerar nytt centrallager i Sörred

Sportmode- och fritidskoncernen Sportshopen etablerar ett nytt lager- och logistikcenter på 24 300 kvm med en Autostore-lösning och tillhörande kontor i Sörred Logistikpark, Göteborg. Lagret Byggs av Bockasjö och Platzer, och ska stå klart för inflyttning våren 2023.

Sportshopen lämnar hemstaden Grebbestad och flyttar logistiken till ett nybyggt och automatiserat lager på 24 300 kvm i Sörred, Göteborg. Bakgrunden till satsningen är enligt koncernen en snabb tillväxt inom e-handeln och framtida butiksexpansion med ökade krav på korta ledtider och effektiva leveransflöden.

– Genom att etablera ett nytt lager och att automatisera kommer vi korta ledtiderna och få en förbättrad service ut till både våra e-handelskunder och våra butiker. Vi minskar dessutom kostnaderna och skapar bättre konsumentupplevelser. En offensiv satsning som är en spännande del i vår fortsatta tillväxtresa, komenterar Sportshopens vd Johan Andgren.

Johan Andgren. Foto Sportshopen

Vi kommer korta ledtiderna och få en förbättrad service ut till både våra e-handelskunder och våra butiker

Idag har Sportshopen en kombination av lagerlösningar; dels TPL-lösningar och dels ett eget, 3 500 kvm stort lager i Grebbestad, där ca 70 personer arbetar.

– Vi har flera olika lager idag, dels i egen regi och dels outsourcad lagerverksamhet, så detta blir en konsolidering berättar Johan Andgren.

Det nybyggda logistikcentret på 24 300 kvm beräknas stå klat under våren 2023 och utrustas med en Autostore-robotlagerlösning från Element Logic med tillhörande bansystem. Det nybyggda kontoret kommer blir också ett sätt att locka talangfull personal, menar Johan Andgren.

– Att erbjuda en modern arbetsplats för befintlig och ny personal kommer vara oerhört viktigt i kampen om kompetens.

Tredje bygget i Sörred Logistikpark

Hyresavtalet med Sportshopen blir den andra etableringen genom fastighetsbolagen Bockasjös och Platzers joint venture Sörred Logistikpark, där Bockasjö agerar utvecklare och Platzer långsiktig ägare och förvaltare. Nyligen skrevs ett liknande hyresavtal med Volvo Cars i området.

– Trycket på att etablera i Sörred Logistikpark är stort. Sportshopen är en snabbväxande koncern och vi gläds åt att få vara en del av deras framgångsresa. Vi bygger nu tre hus samtidigt om totalt ca 90 000 kvadratmeter som alla ska vara inflyttningsklara våren 2023. Samtal förs om ytterligare etableringar i området, kommenterarr Joakim Hedin, vd på Bockasjö.

– Att kunna meddela vår andra uthyrning i JV:t på kort tid är en kvalitetsstämpel för såväl Sörred Logistikpark som för Göteborg. Gemensamt med Bockasjö levererar vi dessutom en av marknadens mest hållbara logistikbyggnader till Sportshopen. Detta är viktigt för oss i egenskap av långsiktig ägare och förvaltare av fastigheterna. Och något som går helt i linje med vår vision om att göra Göteborg till Europas bästa stad att arbeta i, kommenterar Platzers vd P-G Persson.

Nytt kapitel

Swedemount Sportswear & Fashion grundades 1991 i Grebbestad och har idag 14 butiker i Sverige under namnet Sportshopen samt en butik under namnet Bazar, samt en växande e-handel som enligt bolaget sträcker sig mot den europeiska marknaden. Sortiment består i huvudsak av kläder och skor från leverantörer och genom egna varumärken. Enligt Sportshopens grundare och ägare Reinert Sörensson är satsningen ett nytt kapitel i företagets historia:

– Vi kände att tiden var rätt helt enkelt. Att våga ta klivet, att våga satsa har lett oss dit vi är i dag. Det är ett nytt kapitel i företagets historia och ett väldigt spännande sådant. Det trodde jag kanske inte när jag började sälja plagg på bryggan i Grebbestad för 30 år sedan, kommenterar Reinert Sörensson.

Av Hilda Hultén