Det svenska rederiet Stena Line har tillsammans med hamnoperatören Associated British Ports fått tillstånd av den brittiska regeringen att utveckla en ny färjeterminal för godstrafik i Immingams hamn. Investeringen beräknas kosta över 200 miljoner pund, motsvarande ca 2,9 miljarder kronor. I hamnen finns också logistikföretaget NTEX huvudkontor, som numer är helägt av Stena Line.
Storbritanniens regering har godkänt de två företagens ansökan om Development Consent Order (DCO) för en ny roro-terminal i Immingham på Storbritanniens östkust. En DCO kan beskrivas som ett omfattande byggtillstånd, vilket innebär att projektet officiellt kan påbörjas. Projektet beräknas kosta 200 miljoner pund (ca 2,9 miljarder kr).
Satsningen ska ge ett uppsving för nordöstra England, där marknaden för transport av gods utan medföljande förare har vuxit stadigt. Stena Line och Associated British Ports (ABP) undertecknade under 2022 ett avtal värt 100 miljoner pund (ca 1,5 miljarder kr) som innebär att det svenska färjerederiet kommer driva den nya terminalen under de nästkommande 50 åren.
I hamnen har också det svenska transport- och logistikföretaget NTEX sitt brittiska huvudkontor. Företaget förvärvades nyligen av Stena-koncernen, som nu är ensam ägare.
– Detta är ett långsiktigt åtagande för oss och kommer att vara avgörande för att utöka våra fraktverksamheter på våra rutter mellan Storbritannien och kontinentala Europa och på så vis möta efterfrågan. I kombination med Stenas senaste förvärv av NTEX ser vi fram emot denna utveckling som kommer att expandera vår verksamhet och stärka vår position i nordöstra England, kommenterar Niclas Mårtensson, vd för Stena Line.
Immingham ligger i Lincolnshire, vid tidvattenmynningen Humber, och Stena Line har idag två dagliga linjer från Humber-regionen till Nederländerna.
ABP välkomnar beslutet från transportministern. De har ambitionen att kunna inleda byggandet av den nya terminalen 2025 och att nå i mål redan 2026.
– Detta godkännande är en viktig milstolpe i vårt uppdrag att ”Keep Britain Trading”, det vill säga att hålla Storbritannien handelsvänligt, genom att förbättra landets logistikinfrastruktur och stärka kapaciteten för handel över Nordsjön, kommenterar Henrik Pedersen, vd för ABP.