Strejkerna i Storbritannien når landets största containerhamn

Personalen på Storbritanniens största containerhamn, Felixstowe, har röstat för att gå ut i strejk om inte lönerna höjs tillräckligt. En strejk som skulle skapa stora logistiska problem i landet. Det rapporterar sajten gCaptain.

Storbritanniens transport- och logistiksektor lider av allt fler strejker som hotar att orsaka stora störningar i försörjningskedjorna. I juni inleddes den största järnvägsstrejken i landets historia i konflikt om löner, även om den inte drabbade just logistikkedjorna nämnvärt. I juli och augusti bestämde sig fackförbundet RMT för att utöka strejkerna till fler datum.

Nu rapporterar sajten gCaptain att hamnarbetarna i Felixstowe har röstat för strejk av samma anledning: lönerna släpar efter inflationen som väntas bli tvåsiffrig innan året är slut. Hamnföretaget har föreslagit en löneökning på fem procent, som refuserats då det i relation till inflationen innebär en reell lönesänkning.

92 procent av medlemmarna röstade för strejk i augusti, men inga specifika datum är satta i nuläget. Om den blir av hotar strejken att lamslå hamnen, som är Storbritanniens största containerhamn.

“Strejker skulle stoppa verksamheten i Felixstowe och orsaka stora logistiska problem för sjö- och vägtransporter som kommer in i hamnen”, säger fackföreningen Unite i ett uttalande enligt sajten.

Hamnens företrädare anser att anbudet om fem procent är rimligt och hoppas att strejken kan undvikas.

Unite undersöker också intresset bland medlemmar att gå ut i strejk i Liverpools hamn.

Containrar vid Felixstowe hamn. Foto Creative Commons/Christine Johnstone.