Svensk aluminiumproduktion hotas av Ukrainakriget

Ryskägda Kubal, som driver Svergies enda smältverk för aluminium i Sundsvall med 450 anställda, riskerar att stängas ned till följd av de växande sanktionerna mot ryska företag i spåren av Ukrainakriget. “Vi är naturligtvis oroliga att sanktioner drabbar även oss”, säger Kubals platschef Aleksandr Belotelov till Montel.

I förra veckan gick Ryssland till attack mot Ukraina och sedan dess har sanktionerna mot Ryska företag spridit sig i världen. Ett företag som nu riskterar att drabbas av sanktionerna som införts av bl a EU, Storbritannien och USA. är det ryskägda aluminiumsmältverket i Sundsvall, Kubal, rapporterar sajten Montel.

”För tillfället ser vi ingen inverkan. Kubal fortsätter att producera normalt”, skrev tillförordnade platschefen Aleksandr Belotelov på Kubal i ett mejl till Montel i förra veckan.

Andra sanktionssmällen för Kubal

Det är inte första gången som Kubal hotas av nedstäninging på grund av sanktioner, rapporterar sajten. Under år 2018 riktade USA liknande sanktioner mot den ryska oligarken Oleg Deripaska, som via sin sitt ägande i koncernen Rusal och moderbolaget En+ Group var majoritetsägare av Kubal. Detta fick omfattande konsekvenser för anläggningen i Sundsvall som stängdes ute från elbörsen Nord Pool och var nära konkurs. 

Men efter att Oleg Deripaska minskade sin ägarandel i bolagen upphävdes sanktionerna på hösten 2018. Majoritetsägare av Rusal är fortsatt det ryska energi- och råvarubolaget En+ Group. 

Om, och i så fall hur, Kubal kan påverkas av nya sanktioner är oklart, enligt Aleksandr Belotelov.

”Vi är naturligtvis oroliga att sanktioner drabbar även oss här på Kubikenborg aluminium i Sundsvall, då vi har ryska medborgare i ägandeleden. Samtidigt vet vi att en viktig del av Europas industri är beroende av aluminium för att inte stanna, så vi hoppas att inte vi som arbetar inom industrin i Sverige och Europa blir straffade”, skriver Aleksandr Belotelov till Montel.

En viktig del av Europas industri är beroende av aluminium för att inte stanna, så vi hoppas att inte vi som arbetar inom industrin i Sverige och Europa blir straffade

Stoppade råvaruleveranser

Rusal är världens största aluminiumproducent utanför Kina, enligt sajten Mining.com, som rapporterar att bolaget hamnat i en svår sits då leveranserna av aluminiumoxid från Ukraina stoppades under måndagen. Anläggningen i Ukraina står för en knapp fjärdedel av bolagets totala råvaruförsörjning.

Kubal är den enda tillverkaren av primäraluminium i Sverige. Bolaget har 450 anställda och nu ryktas det om oro i leden.

– Folk har varit oroliga hela tiden men vi vet inte vad det blir för sanktioner. Och vi vill inte ta ut någon olycka i förväg, säger Stefan Hultman, ordförande för Metallklubben på Kubal i Sundsvall till Svenska Dagbladet.

Av Hilda Hultén