Taklagsfest för Dahls nya lager

Logicenters bygger Dahls nya centrallager i Bålsta utanför Stockholm och bygget har nu nått en viktig milstolpe: taket är lagt. Det firades med en sedvanlig taklagsfest för både personal och besökare.

Det 72 000 kvm stora centrallagret kommer också inkludera ett helautomatiserat höglager. Foto SGDS Gruppen.

Dahl, del av SGDS Gruppen tillsammans med bygghandelskedjan Optimera, har vuxit ur sitt nuvarande centrallager på 42 000 kvm i Kallhäll, Järfälla kommun.

I oktober 2021 inledde därför Logicenters bygget av Dahls nya centrallager i Bålsta, Håbo kommun. Det nya lagret omfattar 72 000 kvm och kommer både certifieras enligt BREEAM Very good samt utrustas med en solcellsanläggning på taket. Det ska också få högautomatiserade funktioner, för att möjliggöra bästa service till VVS-, mark&VA- och byggbranscherna.

– Det här är ett spännande bygge. Vi har stora planer för hela gruppens logistikflöde och har satsat på avancerad teknologi, ergonomisk arbetsmiljö och hållbara förutsättningar för drift och transport. Vi har jobbat hårt och taket är ett symboliskt viktigt steg även om mycket återstår, kommenterar Jonathan Mankowitz, ansvarig för SGDS Gruppens supply chain.

För större byggprojekt gör i dagsläget samleveranser tillsammans med bland annat Optimera, trots att bolagen har olika lager. Det nya lagret planeras för samtliga bolag i koncernen för att få effektivare leveransflöden till kund, oavsett varumärke och produkt.

Inom något år kommer upp till 350 personer ha sin arbetsplats på det nya lagret, och då tar Logicenters över Dahls befintliga lager i Kallhäll, dit logistikfastigheten hoppas locka aktörer med behov av citynära logistik. Logicenters kommer efter ett nyligen genomfört förvärv av Ica Fastigheter att ha drygt 100 000 kvm logistikfastighetsyta i Kallhäll.