TPL-uppstickaren EBJ växer med förvärv och nya lagerytor

TPL-uppstickaren EBJ Logistik har förvärvat två bolag under 2021: Båstad lager och Logistik AB (BLL) tidigare i år och nu Subtectis, Brunskogsgruppens TPL-verksamhet som knoppades av i juli i år. Koncernen satsar nu stort på TPL från deras lager i Ljungby och Båstad, samt nya ytor lagerytor i Vaggeryd och Kungsbacka.

Att förvärva Subtectis, fd Brunskogsgruppen lager- och logistikdel i Ljungby, är en viktig del i vår satsning framåt i att bli en utmanare inom tredjepartslogistik, kommenterar Johan Björklund, vd BLL Lager och Logistik.

Tredjepartslogistik växer snabbt i hela världen. Marknadens globala tillväxt beräknas till 8,5 procent per år, enligt en rapport från Grand View Research, och enligt DLs egen statistik byggs mer lager än någonsin för TPL. Tillväxten drivs främst av e-handeln, som genererar nya logistikbehov i alla led. Samtidigt växer efterfrågan på lagerhållning när de globala försörjningskedjorna satts ur spel – vilket bland annat Nowaste Logistics vittnat om.

– Tanken är dels att kunna växa med våra kunder, som växer väldigt kraftigt. Dessutom ser vi ett ökat behov av lagerhållning, särskilt de senaste månaderna både från europeiska företag och företag som köper från Europa. Man vill bygga buffert lokalt, säger Johan Björklund.

Bakom EBJ Logistik står Erik Björklund, Johan Björklund och Andreas Nilsson som tillsammans har en bred bakgrund inom bland annat fastighets-, industri- och installationsbranschen.

Johan Björklund, vd för BLL Lager och Logistik. Foto BLL Lager och Logistik.

Bland kunderna finns “allt från heminredning till stora industrikunder” och de lager som koncernen jobbar med är dels 2 400 kvm i Båstad som hys av Logistea (tidigare Odd Molly) och Subtectis 13 600 kvm i Ljungby, som hyrs av MJ Fastighetsförvaltning (fastigheten är på 15 000 kvm).

Totalt 25 000 kvm TPL

Därtill kommer EBJ Logistik hyra 4000 kvm i den fastighet som Logistea just nu uppför i Vaggeryd, med tillträde under andra kvartalet 2022 och bygga 5000 kvm i Kungsbacka, än så länge i egen regi – där är tillträde beräknat till fjärde kvartalet 2022. Totalt kommer det finnas 25 000 kvadratmeteryta att erbjuda till nya och gamla kunder.

– Vi har en stor efterfrågan på våra tjänster, och är just nu uppe och taktar på vår maxkapacitet i Båstad. Med våra förvärv och egna byggnationer kommer vi nu att kunna möta den stora efterfrågan som finns – både hos stora och små kunder, berättar Johan Björklund, BLL Lager och Logistik.

Förvärvet av Subtectis i Ljungby blir det ytterligare en satsning i Ljungby i Småland. “Med närheten till E4:an har orten en bra placering, med korta ledtider för att kunna leverera till några av Sveriges och Nordens största städer” skriver trio i ett pressmeddelande.

– Det kommer bli spännande att följa våra nya ägare i en bransch som ligger helt rätt i tiden. De kommer med insikter och kunskaper som är värdefulla för oss och branschen framåt, och det är helt rätt att satsa i Ljungby. Det är redan nu en viktig centralort i branschen när det kommer till investeringar, infrastruktur och kompetensförsörjning, kommenterar Jörgen Wass, vd för Subtectis.

Med bakgrund inom bland annat fastighets-, industri- och installationsbranschen ser trion enorma möjligheter i branschen.

– Vi går in i nya projekt och förvärv med både hjärta och hjärna. I alla våra verksamheter ser vi att det är medarbetarna som står i fokus. Utan dem så kan vi inte vara en trygg och serviceinriktad partner, där vi tillsammans utvecklar varandra och våra verksamheter. Vårt mål är att fortsätta utvecklas och lära av varandra, och se till att frigöra tid för våra kunder genom att vi gör det vi är bäst på. På så sätt kan de fokusera på det de är bäst på – att utveckla och sälja sina produkter, säger Erik Björklund, huvudägare EBJ Logistik.

Genom företagets relativt lilla storlek har de en fördel som de stora aktörerna sällan har, de kan anpassa verksamheten lättare efter kundernas behov snarare än att erbjuda färdiga tjänster. Johan Björklund tror att efterfrågan inom TPL kommer att hålla i sig.

– Jag tror det kommer att hålla i sig. Jag tror det blir kostsamt att inte kunna leverera, det blir dyrare än att ligga på lite större lager, säger Johan Björklund.

Av Klara Eriksson