Två veckors hamnstrejk väntar i Liverpool

Den 19 september går fler än 560 hamnarbetare i en av Storbritanniens största containerhamnar, Liverpool, ut i strejk i den pågående lönekonflikten. Fackförbundet Unite hotar med “svåra störningar” i godstransportsystemet i och kring Liverpool, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Liverpool hamn. Foto Graham Robson.

Strejken i Liverpool följer på den åtta dagar långa hamnstrejken i Felixstowe som inleddes den 21 augusti och leds av samma fackförbund: Unite. Felixstowe är landets största containerhamn och hanterar 4 miljoner TEU per år, och det fanns en oro att strejken skulle skapa stora störningar i logistiksystemet – störningarna verkar dock i fallet Felixstowe ha varit begränsade.

Värre ska det dock bli i Liverpool, hotar facket. “Strejken kommer att orsaka svåra störningar i godstransportsystemet i och kring Liverpool, och fler strejker väntar om inte MDHC kommer med ett acceptabelt förslag till hamnarbetarna.” skriver Unite.

Hamnstrejken i Liverpool inleds den 19 september och är planerad att pågå i två veckor, till den 3 oktober. Bakgrunden till de strejker som nu rasar i Storbritannien är att arbetarna kräver högre löner för att möta den rekordhöga inflationen, som nu är tvåsiffrig i Storbritannien. Arbetarna har blivit erbjudna en lönehöjning på 7 procent.

Även landets järnvägsarbetare har strejkat under sommaren, med nya strejker aviserade 15-17 september vid Avanti West Coast rail network.