Vembla i konkurs

Vembla, last mile-aktör som satsat på snabba hemleveranser av mat, ansökte i måndags om konkurs hos Bolagsverket. Bolaget tvingades redan i augusti till kraftiga nedskärningar.

Orsaken till konkursansökan är enligt Dagens industri en “akut kapitalbrist” och att det varit omöjligt att få nya pengar från befintliga och nya investerare.

Vembla tillhör det gäng av tech-aktörer som de senaste åren satsat stort på tillväxt, vilket drivits på av det finansiella läget och de låga räntorna och premierats av investerarna. När nu pendeln har vänt ser de ekonomiska kalkylerna helt annorlunda ut, och man har fått mycket svårare att ta in kapital.

– Att ha en affärsidé runt ‘quick commerce’ är dyrt att driva i uppskalningsfas. Under våren reste man kapital, men när det behövdes mer har det inte gått att att få de pengar som behövs från befintliga och nya aktieägare. Det har säkert att göra med att förutsättningarna för många bolag har förändrats gällande kapitalanskaffning kommenterar Magnus Johansson, styrelseordförande i Vembla till Di.

Vembla grundades 2020 och har haft en aggressiv tillväxtstrategi. Så sent som i våras köpte Vembla konkurrenten Ding Dong och kort därefter tog tidigare Coop-vd:n Magnus Johansson plats i styrelsen. Omsättningen uppgavs i början av sommaren uppgå till 25 miljoner SEK, och i juni tog bolaget in 30 miljoner i riskkapital, bl a via crowdfunding-plattformen Pepins.

Redan i augusti tvingades bolaget att både varsla personal och stänga två av sina fyra darkstores, och nu har bolaget alltså lämnat in en konkursansökan, som redan beviljats.