Volvo bygger batterifabrik i Mariestad

Nu är det klart att Volvokoncernens nya batterifabrik hamnar i Mariestad, fyra mil från motorfabriken i Skövde. Fabriken ska backa upp koncernens globala utrullning av bl a elektriska lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.

Volvokoncernen har beslutat att förlägga sin nya batterifabrik i Korstorp, i östra delen av Mariestad. Placeringen anses strategiskt idealisk med närheten till E20, en samlad kompetensförsörjning, grön el och infrastruktur. Nu återstår bara godkännande från relevanta myndigheter.

Koncernen har som ambition att vara ledande i omställningen till fossilfria transportsystem. De har redan börjat bygga en batterifabrik i anslutning till bilfabriken i Torslanda tillsammans med Northvolt och en batterifabrik för tunga ellastbilar i belgiska Gent. Kapaciteten i den nya fabriken i Mariestad kommer ökas gradvis för att nå storskalig produktion före 2030.

– Det känns roligt och stimulerande att vi tagit detta steg på vägen mot en storskalig produktion av battericeller i Mariestad. Nu ser vi fram emot att tillsammans med kommunen planera för kommande process med sikte på att etablera en fabrik för battericeller som kommer användas för att stödja en global upprullning av elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor för olika applikationer, kommenterar Jens Holtinger, global chef för Volvos lastbilsproduktion och medlem av koncernledningen.

För Mariestad, och hela Västra Götalands län, ligger etableringen helt rätt i tiden och innebär stora möjligheter.

– Det är mycket glädjande att Volvokoncernen, som är en av världens största tillverkare i sin bransch, vill satsa hos oss i Mariestad. Tillsammans med invånare i regionen är vi platsen med lång industritradition som får stor betydelse för omställningen till ett hållbart klimat. Etableringen är ett resultat av en längre tids arbete inom kommunen med att få till en större etablering inom vårt koncept att det ska vara bra för klimatet och skapa många arbetstillfällen, kommenterar Jonas Johansson, utvecklingschef i Mariestads kommun.