Volvo investerar i teknik för självkörande lastbilar

Volvo Group Venture Capital investerar i det kanadensiska företaget Waabi Innovation, som utvecklar nästa generations automationsteknik för självkörande lastbilar. Företagets virtuella förare tränas i en simulator för att finslipa körförmågan och bana väg för storskalig automation.

– Waabi använder avancerad artificiell intelligens för att testa, bedöma färdigheter och i slutänden lära en virtuell förare att köra säkert och effektivt i en kommersiell lösning för självkörande lastbilar. Vi är imponerade av vad de har åstadkommit och tror att Volvokoncernen kan tillföra betydande strategiskt värde i utvecklingen av deras verksamhet. Nu utvärderar vi olika sätt att samarbeta, kommenterar Martin Witt, vd för Volvo Group Venture Capital.

Volvokoncernen ser helt autonoma lastbilstransporter som en viktig utveckling för att ge ytterligare kapacitet, bättre säkerhet och effektivitet i ett växande logistiksystem. Men de skulle också underlätta för förare på krävande rutter. Och tidigare har koncernen investerat i autonoma lösningar för hamnverksamhet, som testats i Göteborgs hamnområde.

Nu investerar de i det kanadensiska Waabi Innovation som utvecklar AI-teknik för att lösa automation i större skala. Kärnan i deras automationslösning för lastbilar är den virtuella föraren Waabi Driver. I en skalbar simulator utsätter de den virtuella föraren för de många olika scenarier som behövs för att finslipa sina körkunskaper, i syfte att bana väg för storskaliga autonoma lastbilstransporter.

– Automation kommer en dag att förändra lastbilstransporter och logistik, men branschen har ännu inte lyckats lösa denna utmaning. Vår strategi med utgångspunkt i AI-teknik är nyckeln till att göra detta möjligt i stor skala. Volvokoncernens investering i Waabi markerar nästa steg i vår resa, särskilt kring vårt gemensamma engagemang kring säkerhet, kommenterar Raquel Urtasun, grundare och vd för Waabi.