Wasaline satsar på lokal grön bränsleförsörjning

E-metanolproducenten Liquid Wind, som utvecklar anläggningar för att tillverka bränslet metanol från infångad koldioxid med hjälp av grön energi, Umeå Energi och Wasaline kommer tillsammans att undersöka möjligheterna att driva världens nordligaste rederi, Wasaline, med e-metanol från fabriken som planeras i Umeå.

Wasaline vill på sikt helt fasa ut koldioxidutsläppen från sin färjetrafik och 2021 tog man sin nya färja, som är utrustad med flerbränslemotorer och batterier, i drift. Sträckan Umeå-Vasa, ska även bli en europeisk s k “grön korridor“. Nu undersöker Wasaline, som samägs av Umeå och Vasas kommuner, om det är möjligt att övergå till elektrometanol från Liquid Winds planerade tredje anläggning i Umeå, när denna står klar 2027.

–Tillsammans med Liquid Wind och Umeå Energi undersöker vi möjligheterna och utmaningarna med att göra vår sträcka koldioxidneutral som en del av en grön korridor mellan Vasa och Umeå. Genom att använda e-metanol som ett alternativ skulle vi använda elektrobränsle som är lokalproducerat, vilket också minimerar transportavstånden. Vi ser fram emot att tillsammans undersöka detta alternativ, kommenterar Peter Ståhlberg, vd för Wasaline.

Aurora Botnia – Wasalines “flaggskepp” kan komma att drivas av e-metanol från Liquid Winds planerade anläggning i Umeå. Foto Wasaline.

Produktionen från elektrobränsleanläggning FlagshipThree, som utvecklas av Liquid Wind, förväntas starta 2027 med 100 000 ton e-metanol per år.

– Vi är stolta över att samarbeta med Wasaline för att driva Aurora Botnia färjan med e-metanol. Avsiktsförklaringen visar på de stora möjligheterna och den växande efterfrågan på elektrobränslen i och utanför Norden. Tillsammans med Umeå Energi utvecklar vi nu lokal och regional infrastruktur och bränsleförsörjning i norra Sverige, kommenterar Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.

Liquid Wind har en gedigen pipeline av anläggningsprojekt under utveckling i Norden med målet att nå mer än 10 projekt med ett finansiellt investeringsbeslut (FID) år 2027. Med huvudkontor i Göteborg och närvaro i Danmark, Finland och Storbritannien, har Liquid Wind ca. 60 anställda och en stark grupp av investerare i Alfa Laval, Carbon Clean, Elyse, HyCap, Siemens Energy, Topsoe och Uniper. Flagshipthree som ska planeras i Umeå, förläggs vid Umeå energis kraftvärmeverk i Dåva, som fungerar som punktkälla av koldioxidutsläpp som kan användas för produktion av e-metanol. I Örnsköldsvik byggs Liquid Winds första projekt, och i Sundsvall planeras det andra.

Av Klara Eriksson