Apollo köper logistikportfölj i Sverige

Det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management har köpt Ängsö Logistiks tre logistikfastigheter på totalt ca 47 000 kvm; Lykos, Ebrex och Continentals lager – för 615 miljoner kronor.

Ängsö Logistik säljer sin logistikfastighetsportfölj till det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management för 615 miljoner kronor. De tre logistikfastigheterna ligger i Borås, Örebro och Vansbro och BTS-byggdes under 2018–2019 av logistikutvecklaren Logistic Contractor, som under utvecklingstiden sålde dem till det då nybildade Ängsö Logistik AB som etablerades av Investmentbanken Arctic Securities AS, filial Sverige.

Fastigheterna som Apollo köper av Ängsö:

  • Mobilkranen 4 i Örebro är ett 12 000 kvm stort lager som TPL-aktören Ebrex hyr på ett tioårskontrakt, där bolaget sköter den nordiska reservdelslogistiken för Fords räkning.
  • Viared 14:19 är en 21 000 kvm stor logistikfastighet i Borås som stod klar under hösten 2019, och är fullt uthyrd till Continental Däck Sverige.
  • Ytteråker 2:5 i Vansbro är e-handlaren Lykos högautomatiserade centrallager i Vansbro på 13 000 kvm.

Tillträddet skedde 2019 i samband med färdigställandet och fastigheterna värderades vid årsskiftet 2020/2021 till 476 miljoner kronor. Nu har Ängsö Logistik alltså sålt portföljen vidare till Apollo.

Arctic Securities var Ängsös rådgivare i affären och Obligo och CBRE representerade Apollo i affären. Så vitt Dagens Logistik känner till så är förvärvet Apollos första fastighetsaffär i Norden.

Lyko meddelade i förra veckan att man planerar att tredubbla lagerytan i Vansbro.

Av Hilda Hultén