Aroma till Frode Laursens lager i Eskilstuna

Godistillverkaren Aroma förlägger sitt centrallager i TPL-aktören Frode Laursens nya lager i Eskilstuna, för att underlätta distributionen och lagerhållningen från sina tre fabriker i Sverige. Lagret står klart i vår och Frode Laursen planerar redan för en fördubbling av ytorna i Eskilstuna.

För ett år sedan rapporterade Dagens Logistik om att den danska TPL-aktören Frode Laursen satsar på ett nytt, 39 000 kvm stort TPL-lager i Eskilstuna, en fastighet som byggs av Logistic Contractor och de första kunderna ska flytta in i början av 2022.

I september höll Frode Laursen taklagsfest för den nya anläggningen i Eskilstuna, som byggts efter bolagets Green Warehouse-vision med fokus på CO2-vänliga byggmaterial, vatten- och värmeåtervinning och 100 procent grön el.

Thorkil Andersen, Foto Frode Lauren

– Eskilstuna blir vårt mest hållbara logistikcenter hittills. Här använder vi all den erfarenhet vi har från våra tidigare lagerbyggerier och kombinerar dem med den senaste teknologiska utvecklingen och ett nära samarbete med noga utvalda leverantörer, kommenterar Thomas Corneliussen, som i april 2021 tog över vd-posten i Frode Laursen efter att ägaren Thorkil Andersen, som haft posten sedan 1988, klivit åt sidan.

Planerar för expansion

Frode Laursen har sedan tidigare lager i Åstorp och Göteborg i Sverige, och Eskilstunalagret blir företagets första etablering i Mälardalen.

– Vi är väldigt glada över placeringen här i Eskilstuna Logistikpark som ligger nära de stora återförsäljarna, såsom Coop, Amazon och Ica. Det passar perfekt till ett företag som vårt som har FMCG som kärnområde, kommenterar Thomas Corneliussen.

Han räknar med att det till en början blir 10-20 tjänster på lagret i Eskilstuna.

– Men planen är att de 39 000 kvm ska bli till 75 000 kvm under åren som kommer, och det betyder såklart också att antalet anställda kommer att öka.

Aroma grundades 1921 och är kända för godisklassiker som geléhallon, geléhjärtan, gröna grodor och skumtomtar.

TPL-avtal med Aroma

En av de nya kunderna i Eskilstuna blir godistillverkaren Aroma. Bolaget grundades 1921 och är en av Sveriges främsta producenter av konfektyr med klassiker som geléhallon, geléhjärtan, gröna grodor och skumtomtar i sortimentet. Aroma har all tillverkning i Sverige, med fabriker i Skarpnäck i södra Stockholm och i Torshälla utanför Eskilstuna. 2019 förvärvade bolaget också tillverkningsföretaget Grevskapet Dals Konfektyr Bengtsfors och har därmed tre fabriker i Sverige.

Tidigare har Aroma haft lagerhållning vid fabrikerna, men nu samlar bolaget sin logistik hos Frode i Eskilstuna, och upprättar ett nytt centrallager där.

Eivind Granås. Foto Aroma

– Detta är ett steg för att underlätta distributionen av våra produkter till våra kunder, samtidigt som vi tar nästa kliv i vårt hållbarhetsarbete, kommenterar Aromas vd Eivind Granås.

Satsningen innebär att Aroma kan konsolidera flödena ut till kunderna, så att leveranser sker från samma ställe, oavsett vilken del av produktportföljen kunderna beställer ifrån. Detta reducerar transporter och därmed CO2-utsläpp i hela bolagets värdekedja. Lagret säkrar också hög produktkvalitet i hela kedjan.

Målsättningen är att all Aromas distribution och lagerverksamhet ska flyttas till Eskilstuna under andra kvartalet 2022.

Av Hilda Hultén