Bokus flyttar e-handeln till Almroths

Bokusgruppen har ingått avtal med TPL-företaget Almroths i Norrköping för e-handelslogistiken. Tidigare har uppdraget legat hos Förlagssystem i Falun.

– Med det här partnerskapet kan vi vässa våra e-handelsleveranser ytterligare och förbättra för våra kunder, kommenterar Sara Hildingsson, logistikchef på Bokusgruppen.

Under 2021 har Bokusgruppen upphandlat en ny TPL-partner för hantering av e-handelslogistiken. Vid årsskiftet tog bolaget beslut om att gå vidare med Norrköpingsbaserade Almroths.

Sara Hildingsson. Foto Bokus.

– Det här ger oss möjlighet att vidareutveckla våra e-handelsleveranser ytterligare och förbättra för våra kunder. Almroths kultur och värderingar överensstämmer väl med Bokusgruppens, vilket ger förutsättningar för ett mycket gott samarbete, kommenterar Sara Hildingsson, logistikchef Bokusgruppen i ett pressmeddelande.

Almroths kommer att ta över hanteringen innan den 1 juli 2022. I Almroths får Bokusgruppen “en nära samarbetspartner som är data- och teknikdriven och som, likt Bokusgruppen, har ett stort hållbarhetsfokus”.

Bokusgruppen med varumärkena Bokus och Akademibokhandeln har tills nu haft sin logistik hos Förlagssystem i Falun, och butikspåfyllnaden kommer även fortsatt ske därifrån. Förlagssystem förlorar dock ett stort flöde.

– Böcker kommer fortsatt vara den största delen av vår affär, kommenterar Harold Op het Veld, vd för Förlagssystem, i ett pressmeddelande.

– Vi har under hösten fördjupat samarbetet med Akademibokhandeln, som också är del av Bokusgruppen, där vi nu har hand om hela deras importflöde och kommer därmed att fortsätta vårt nära samarbete med Bokusgruppen. Vi kommer även fortsätta utveckla innovativa lösningar som skapar effektiva och hållbara sätt att hantera böcker och ser fram emot att visa fler kunder fördelarna med våra tjänster, tillägger han.

Hög fyllnadsgrad i Klinga

Calle Svensson. Foto Almroths.

Almroths har med affären lyckats locka till sig en riktig storkund, och nu ser man fram emot att hantera “en himla massa böcker” i Norrköping och Klinga.

– Vi ser med glädje fram emot att tillsammans med Bokusgruppen få utveckla deras logistik säger Carl Svensson, vd Almroths, och påpekar att det är en mycket stor affär för Almroths.

– Om man ser till arbetstillfällen så kommer vi behöva rekrytera 50 personer för att hantera de här flödena: projektedare, IT plus en hel massa lagerpersonal, säger Calle Svensson.

Almroths nya TPL-lager på 30 000 kvm i Klinga beräknas stå färdigt i år. Där kommer TPL-aktören samla alla sina e-handelskunder.

– Vi räknar med att även Bokus flöden kommer rymmas i Klinga, däremot ökar fyllnadsgraden i lagret lite snabbare än vi tänkt.

Bokusgruppens vd Maria Edsman ser positivt på förändringen.

– Nu riggar vi oss för framtiden och för att hela tiden kunna möta kundernas nya och ökande förväntningar. Det är en förutsättning för vår konkurrenskraft och för att vi ska fortsätta leverera på våra höga tillväxtmål, kommenterar Maria Edsman.

Av Klara Eriksson