Kapaciteten i den globala containerflottan ökade hela 10 procent under 2024 till 31,43 miljoner TEU, enligt Alphaliners statistik. Ettan MSC fortsätter också att stärka sin position och har nu en marknadsandel på 20,2 procent inför allians-skiftet om en månad.
Den 1 januari 2025 låg den globala flottans kapacitet på 31,43 miljoner TEU, mot 28,53 miljoner TEU i början av 2024, enligt analysföretaget Alphaliners containerstatistik. Det innebär att kapaciteten ökat med omkring 2,9 miljoner TEU under 2024, vilket motsvarar drygt 10 procent. Ökningen under fjärde kvartalet 2024 var 567 000 TEU.
Totalt finns det nu 7 188 containerfartyg i den globala flottan, mot 6 782 vid samma tidpunkt 2024. Det är en ökning med hela 406 fartyg, eller 6 procent. Alla de nya fartygen är av typen cellulära fartyg (moderna containerfartyg).
MSC drar ifrån
Italienska MSC är med sin flottkapacitet på 6,304 TEU det klart största rederiet i världen, och har nu en total marknadsandel på 20,2 procent, en ökning mot 2024 då rederiet hade 5,614 miljoner TEU och en marknadsandel på 19,8 procent. MSC har också den överlägset största orderboken med 139 fartyg beställda, med en total kapacitet på över 2 miljoner TEU, en ökning med 33 procent mot nuvarande flotta.
Tvåan Maersk har 14,1 procents markandsandel med sina 4,415 miljoner TEU och en orderbok på blygsamma 54 fartyg, vilket motsvarar 17,5 procents tillväxt mot nuvarande kapacitet. Tillsammans med den nya Gemini-allianspartnern Hapag Lloyd, som ligger femma på listan med 7,5 procents marknadsandel, så har rederierna 21,1 procents marknadsandel inför det stora allians-skiftet som träder ikraft den 1 februari i år, efter två års förberedelser.
Oron i Mellanöstern påverkar
Generellt finns en överkapacitet i den globala containerflottan, och den snabba tillväxten i flottan ökar problemen med överkapacitet. Oron i Mellanöstern och störningar och attacker på fartyg i Röda havet har dock bidragit till att flottkapaciteten har kommit till sin rätt under det senaste året. Med längre seglingsrutter – efter att många rederier undvikit Suezkanalen – har rederierna lyckats behålla en god fraktkapacitet på marknaden, och relativt sett.
Oklara utsikter
Priserna på conatinerfrakt har varierat under 2024, och ligger generellt sett rejält högre än före pandemin, men inte i närheten av de nivåer som sågs under coronapandemin. Tillgången på fraktkapacitet har varit den främsta anledningen till att det aldrig varit någon riktig leveranskris på containermarknaden, trots det ansträngda läget i fraktsystemet.
De stora frågorna framåt är hur allians-skiftet kommer att påverka tillgängligheten och punktligheten i systemet, hur Trumps regering och andra geopolitiska händelser ska påverka handeln, och hur rederierna ska hantera effekterna av den enorma kapacitetsökningen som skett den dag trafiken kan återupptas via Suezkanalen, vilket väntas leda till en stor överkapacitet på marknaden med prisras på frakt som följd.
Av Hilda Hultén