Oro för amerikansk hamnstrejk: ”Systemet är ansträngt och störningar får stora konsekvenser”

I USA hotar en hamnarbetarstrejk att bryta ut på ostkusten, i Ningbo hamn exploderade nyligen en container på ett fraktfartyg, det amerikanska presidentvalet närmar sig och situationen i Suez är läget låst: “Normalt sett har nätverket buffert att hantera mindre störningar, men nu är det globala logistiksystemet rejält ansträngt”, konstaterar Jacob Minnhagen på Göteborgs hamn.

Det “nya normala” vägrar att infinna sig hos det globala logistiksystemet: nya grynnor dyker ständigt upp i form av rebellattacker mot den kommersiella sjöfarten i Röda havet och torka i Panama-kanalen, nedstängningar, studentuppror och översvämningar som lamslår hamnarna i Bangladesh liksom en containerexplosion i Ningbo hamn. Samtidigt hotar en hamnstrejk att bryta ut på USAs östkust, samtidigt som presidentvalet närmar sig. 

Maerk varnar för stora störningar om strejken på USAs östkust bryter ut. Foto Maersk.

– Generellt kan vi konstatera att det är ett väldigt ansträngt läge i det globala logistiksystemet. Normalt sett så har systemet buffert att hantera mindre störningar, men nu kan även mindre störningar få stora konsekvenser, säger Jacob Minnhagen,  affärsutvecklare på Göteborgs Hamn.

Containerexplosionen på fartyget YM Mobility i början av augusti vid kaj i kinesiska Ningbo hamn, ledde till ett 60 timmar långt totalstopp, som enligt Container Xchange kommer att märkas under flera veckor i form av förseningar. 

– Rederierna lyckas inte hålla full täckning i systemet och det tar längre tid att åka runt Afrikas horn på grund av Suez-situationen. Det finns inte så mycket slack i schemat att spela med nu som det normalt finns. 

Hotande hamnstrejk i USA

Ett av orosmolnen på himlen är den strejk som hotar att bryta ut på USAs östkust. Det är amerikanska hamnarbetarförbundet ILA och branschgruppen USMX som står långt ifrån varandra i årets löneförhandlingar.

– Som jag förstått det så är man ganska långt ifrån en lösning; hamnarbetarna kräver löneökningar på över 70 procent, vilket arbetsgivarna inte vill acceptera. Det är bara några få veckor kvar tills avtalet löper ut, det är en oroande situation, konstaterar Jacob Minnhagen. 

Det nuvarande avtalet löper ut den 30 september. Flera marknadsaktörer och rederier varnar för stora konsekvenser om inget nytt avtal skrivs. En veckas strejk på USAs gulf- och östkust skulle påverka sjöfarten med förseningar  i 4–6 veckor framåt, varnar Maersk, och andra analyser visar på liknande siffror. 

Jacob Minnhagen. Foto Göteborgs Hamn

Systemet är ansträngt och även mindre störningar får stora konsekvenser

–  Vi har sett det förut: även mindre störningar långt bort kan låsa systemet och skapa svallvågor som får större betydelse än vad man tror. Systemet är ansträngt och störningar får stora konsekvenser: Vi får bara hålla tummarna att strejken blåses av. 

Rederierna avvaktar

Något annat som påverkar är att rederierna nu delar upp sig i nya lag och skapar nya allianser: I januari 2025 avslutar världens två största containerrederier MSC och Maersk sin 2M-allians från och med januari 2025. Därefter ska MSC stå på egna ben och Maersk inleder istället ett Gemini-samarbete med världens tredje största containerrrederi Hapag-Lloyd, som innebär att de överger sin tidigare THE-allians (Hapag-Lloyd, HMM, ONE och Yang Ming). 

Dock gör det osäkra geopolitiska läget att många avvaktar med att släppa sina planer för nästa år,konstaterar Jacob Minnhagen. 

– Alliansbytet är den första stora förändringen av sjönätverket på tio år, och det kommer ganska olägligt – eller så kanske allt hänger ihop. Rederierna har inte kapacitet i sina planerade system för att ta vägen runt Afrika, och väntar med att släppa sin “Plan B” eftersom man inte vet vilken rutt man kommer att behöva ta och hur dålig den kommer att vara. När planen inte ligger fast så är det svårt att sälja kapacitet, förhandla priser eller planera sin försörjning: Allt står egentligen bara på paus.  

Jacob Minnhagen kan förstå om många fraktköpare och varuägare känner en lätt panikkänsla inför den stundande högsäsongen och inför nästa år. 

– Det är ju fortsatt hyfsat hög efterfrågan, samtidigt som orosmolnen hopar sig kring hur försörjningen ska fungera i höst. Många är osäkra på om de kommer att få sina varor i tid, det gäller både producenter och handelsföretag. 

I augusti invigde Göteborgs hamn sitt största infrastrukturprojekt på 40 år; nya hamnterminalen Arendal 2. Bild Götebogs Hamn

Rustar för omställning

Men för Göteborgs hamn går utvecklingen framåt i planerat takt: Muddringen av farleden i projektet “Skandiaporten” är i full gång, och i slutet av augusti invigdes den nya, 144 000 kvm stora hamnterminalen Arken 2, som nu driftas av Gothenburg Roro Terminal. Den har tagit sex år att bygga och kostat 700 miljoner kronor. En del av ytan blir ny hemmahamn för Stena Line, som flyttar sin färjetrafik sina nuvarande Danmarks- och Tysklandsterminaler. Ambitionen är den nya terminalen ska tas i drift 2029. 

– Volymmässigt började 2024 betydligt bättre än förväntat, och även Q2 var stabilt. Våra stora utmaningar framåt handlar om att tillsammans med branschen ställa om till nya bränslen, och få till infrastrukturen och försörjningen kring fler landanslutningar på fler platser och alternativa bränslen som metanol, vätgas och ammoniak i hamnen. Det tar tid, kostar pengar och det är tufft att få med sig alla aktörer som måste vara med för att få till en förändring. 

Av Hilda Hultén