Dafgårds investerar 300 miljoner SEK i en ny produktionsanläggning på 4 000 kvm i Källby för växtbaserade charkprodukter, med planerad produktionsstart 2022.
Gunnar Dafgård AB med varumärket Dafgårds är Sveriges största familjeföretag i livsmedelsbranschen. Företaget producerar, säljer och distribuerar frysta och kylda livsmedel för restaurang/storkök och
konsumentmarknad. All tillagning sker i köket i Källby, i Götene kommun, strax utanför Lidköping, och företaget omsatte ca 3 miljarder SEK 2020, med omkring 1 200 anställda.
Nu investerar Dafgårds totalt nära 300 miljoner SEK i en helt ny produktionsanläggning för växtbaserade charkprodukter. Tillsammans med flera globala samarbetspartners ska växtbaserad korv, skivad smörgåsmat,
salami, köttfärs, kyckling och bratwurst produceras i Källby och säljas
över hela världen, från Tokyo och Paris till Källby och Stockholm. Den nya anläggningen kommer husera två olika produktionslinjer och den totala ytan kommer vara över 4 000kvm. Första produktionen kommer starta i början på 2022 och projekteringen är just nu inne i en
slutfas.
– Vi samarbetar med världens främsta experter inom växtbaserad mat och är väldigt glada att vi
ligger i framkant. Källby ligger bra till för framtiden, kommenterar Dafgårds utvecklingschef Lena Gunnarsson.
Trots hög automatiseringsgrad kommer den nya anläggningen innebära att man behöver nyanställa omkring 100 personer. Bolaget investerar även i den befintliga produktionen, och har de senaste åren investerat, renoverat och byggt för över 500 miljoner i Källby. Dafgårds har idag tre produktionslinjer för växtbaserade produkter .
– Om fem år kommer ingen fundera på om korven på mackan är gjord av gris eller bönor. Och då
blir frågan, vad vill du egentligen helst ha? kommenterar vd Magnus Dafgård.
Regionen är ett växande livsmedelskluster, och nyligen startade Semper bygget av ett nytt nordiskt centrallager i Götene.