Danone till DSV i Landskrona

I höst flyttar franska livsmedelsjätten Danone sin logistik från Frode Laursen i Åstorp och Postnord TPL i Helsingborg till DSVs nya jätteanläggning i Landskrona. DSV kommer att hantera hela Danones leveranskedja, lagerhantering och transporter inom Norden. “Ambitionen är att växa volymerna i Landskrona framåt”, säger Alexandra Nilsson på Danone.

DSV har säkrat en viktig första ny hyresgäst i bolagets nya jätteanläggning som öppnar under året utanför Landskrona.  Den globala livsmedelsjätten Danone har sitt huvudkontor i Paris och är känt för varumärken som Activia, Actimel, Proviva, Alpro och Nutricia, och nu förlägger man sin nordiska logistik hos DSV i Landskrona – när lagret öppnar i höst. Idag har Danone TPL-lösningar hos Frode Laursen i Åstorp, och delar av det torra sortimentet hos Postnord TPL i Helsingborg. Men nu ska den nordiska logistiken samlas hos DSV i Landskrona istället.

– Vi byter TPL-lösning och flyttar båda dessa affärer med både kylt och torrt gods till DSV i höst. Sedan har vi lite olika upplägg för olika varumärken i Norden, där vissa sortiment distribueras nordiskt härifrån Skåne idag, och vissa har lokala logistiklösningar i de olika länderna. Men ambitionen är att bygga ett långsiktigt partnerskap med DSV och att växa volymerna i Landskrona mer framåt, berättar Alexandra Nilsson, ansvarig för operationella projekt på Danone.

DSVs nya logistikcenter i Landskrona är Sverige största logistikbyggprojekt någonsin och blir totalt 175 000 kvadratmeter stort, fördelat på två byggnader. Anläggningen har bl a två tempererade lagringszoner, och är utrustat med automationslöskningar som robottruckar, vertikalliftar och drönare för nattlig inventering. Fastigheten ska certifierats enligt Breeam nivå excellent och 100 000 kvm solceller installeras på taket. Orsakerna till att Danone väljer DSV är flera, bland annat att bolaget har ett tillräckligt stort kyllager i rätt läge, och att bolaget har hållbarhetsmål i enlighet med Science Based Targets Initiative (SBTi).

– Vi upplevde att DSV var det bästa valet för oss på flera olika plan. Vi har haft dialoger med våra befintliga partners och även tittat på flera andra alternativ, men utbudet av tillräckligt stora, moderna, tempererade lagerytor är inte så stort i Skåne tyvärr. Sen är det oerhört viktigt för oss att ha en innovativ TPL-partner med moderna system- och tekniklösningar, som kan hjälpa oss att nå våra mål. Med den här storleken på lager som DSV etablerar så kommer det finnas många funktioner lokalt och verksamhetsnära, som kanske annars kan hamna regionalt, vilket vi tror att vi kommer att ha nytta av, konstaterar Alexandra Nilsson.

Hur stor yta affären kommer att ta upp i det nya jättelagret är oklart. Danones beslut att flytta logistiken är dock ännu ett slag mot Postnord TPL, och troligen en av orsakerna till att bolaget nu varslar personal regionalt.

Ian Swinhoe. Foto DSV

Kontraktet är också en viktig signal för DSV, vars pågående jättesatsning i Landskrona troligtvis påverkats av den vikande konjunkturen. “Vårt arbete fortskrider som planerat” skriver DSV i en kommentar till Dagens Logistik.

”Vi är väldigt stolta över att inleda det här partnerskapet med Danone. Det känns extra roligt att få välkomna Danone till vårt nya, toppmoderna, logistikcenter i Landskrona. Samarbetet har stor betydelse då vi båda delar ett starkt engagemang för hållbarhet, innovation och kundnöjdhet. Tillsammans kommer vi att kunna uppnå gemensamma mål som verkar positivt på samhället i ett hållbart perspektiv, kommenterar Ian Swinhoe, vd för DSV Solutions i Sverige i ettpressmeddelande.

Av Hilda Hultén