Einride elektrifierar Brings linjetrafik

Det svenska teknikbolaget Einride har tecknat ett avtal med Bring, del av Posten Norge, om att elektrifiera bolagets linjetransporter i Sverige. Samarbetet innebär att Bring blir först i Sverige med att ställa om till el i sin linjetrafik, vilket väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent jämfört med att köra med HVO. 

Det nya samarbetet mellan bolagen innefattar implementering av hela Einrides plattform, inklusive transport med smarta ellastbilar som kommer trafikera bland annat Jönköping och Göteborg med start i början av nästa år. Jämfört med lastbilar som idag går samma sträckor på HVO-diesel väntas lastbilarna ge en koldioxidbesparing på 78 procent.

– Det här samarbetet gör oss först i Sverige med att elektrifiera vår linjetrafik. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt, kommenterar Hanna Jonasson, operativ chef på Bring.

Einride har gjort sig kända för att arbeta mot autonoma transporter med sina självgående ellastbilar. Under sommaren har de bland annat hjälpt till att elektrifiera Ahlsells transporter och landat ett samarbete med det amerikanska däckföretaget Bridgestone.

De intelligenta ellastbilarna med släp är uppkopplade mot teknikbolagets plattform för planering och effektivisering av rutter, energiåtgång och kostnad. Om man räknar från tillverkningen av bilarna och den dagliga besparingen av koldioxidutsläpp beräknas Brings koldioxidutsläpp gå jämnt upp efter 11 månaders användning.

– Det här är en del av vårt elektrifieringslöfte och miljardsatsning för att driva på Sveriges omställning till mer hållbara transporter. Det är också ett första steg i ett långsiktigt innovationssamarbete med ett bolag som liksom vi sätter hållbarhet och affärsnytta främst. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bring för att hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål och framtidssäkra verksamheten genom digitalisering, elektrifiering och automatisering, kommenterar Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.