Farmasiet automatiserar nya lagret i Vestby

Norska nätapoteket Farmasiet automatiserar hanteringen i sitt nya lager i Vestby utanför Oslo, som byggs av Anthon Eiendom. Lösningen från Knapp innehåller bland annat bansystem och sampackningslösningar, och ska hjälpa bolaget effektivisera logistiken och spräcka miljardvallen.

Farmasiet grundades 2014 och är idag Norges största online-apotek med en omsättning på drygt en halv miljard SEK 2021 och riskkapitalbolaget Verdane som storägare. Till skillnad från den svenska motsvarigheten Apotea, som omsätter ca 4,5 miljarder och nyligen förvärvade Farmasiets konkurrent Apotera med siktet inställt på att ta även även den norska marknaden, så har Farmasiet växt med röda siffror hittills.

För att kunna öka kapaciteten och nå målet att dubbla omsättningen och spräcka miljardvallen, investerar Farmaciet nu i ett nytt, automatiserat lager i Vestby fyra mil söder om Oslo.

Automatiserar med Knapp

Idag sker Farmasiets varuplock manuellt, men i september ska en ny automationslösning från Knapp tas i drift i det nya lagret, som ökar plockkapaciteten till drygt 6 000 orderrader i timmen mot omkring 200 orderrader i timmen per plockare i det manuella lagret.

Elisabeth Haug. Foto Farmsiet

– För oss handlar det här om att vara förberedda inför morgondagen. Vi har komplexa krav eftersom det handlar om läkemedel och apoteksprodukter. Med den här investeringen kan vi på ett säkert sätt skala verksamheten, och nå ambitiösa mål för både våra kunder och ägare, kommenterar Farmasiets vd Elisabeth Haug.

Med den här investeringen kan vi på ett säkert sätt skala verksamheten

Lösningen innehåller bland annat ett automatiskt bansystem syr ihop hela varuflödet med kartongresare och kartongförslutare, ett så kallat Central Belt System, som är specialdesignad för läkemedelsförpackningar och sköter det löpande plocket av receptbelagda läkemedel och andra apoteksprodukter, och en Pack2Patient-lösning som säkerställer märkning och kontroll av de receptbelagda produkterna.

Bild Knapp

Lösningen gör att de flesta beställningar kan hanteras helt utan manuell handpåläggning, och att upp till 95 procent av ordrarna kan sampackas, med både receptbelagda läkemedel, receptfria läkemedel, medicinska förbrukningsvaror och andra kommersiella varor i samma leverans. Systemet förseglar, adresserar och sorterar lådorna för utskick, med en total hanteringstid på ca 10-15 minuter från beställning till packad och adresserad leverans – eller upp till 30 minuter för de mest komplexa beställningarna, vilket är en tydlig tidsbesparing mot dagens lösning.

Ökar andelen hemleveranser

Mikael Holmqvist. Foto Knapp

Farmasiets lösning beräknar vikt och volym på förpackningarna, vilket gör att packningen av ordrar kan optimeras och till så små förpackningar som möjligt. Det minskar antalet försändelser, mängden förpackningar och transporterad “luft”, samtidigt som det enligt Knapp ökar andelen leveranser som kan ske med hemleverans.

Knapp har sin bakgrund inom automationslösningar för läkemedelsindustrin, där hanteringen utmärks av en bred produktflora, ofta små enheter och höga säkerhetskrav.

– Farmasiet är en perfekt kund för oss. Med sin framåtblickande affärsmodell har de utmanat oss på ett positivt sätt. I projektet har vi sett att vi kan bidra med vår erfarenhet och beprövade system samtidigt som projektet i sig bidrar till vidareutvecklingen av våra produkter och tjänster. Vi ser fram emot att se lösningen i drift i höst, kommenterar Knapps Norden-vd Mikael Holmqvist.

Nybyggt lager i Vestby

Vestby Logistikkpark, där Farmasiet ska flytta in i fastigheten i mitten när den står klar i sommar. Till höger syns Allegos nya lager. Illustration: Anthon Eiendom

Farmasiet har sedan 2020 haft logistiken hos TPL-aktören Prime Cargo i Vestby, men nu hyr man istället in sig på ca 8 000 kvm i en nybyggd anläggning på totalt 24 000 i området Vestby Logistikkpark som byggs genom ett joint venture mellan den norska fastighetsutvecklaren Anthon Eiendom och investmentbolaget Pareto.

– Vi bygger två logistikanläggningar på 24 000 kvm vardera i området, som ska stå klara i sommar. Det ena huset är till stor del uthyrt till Allego, och vi har en vakans på 8 100 kvm kvar i fastigheten där Farmasiet hyr in sig som vi för diskussioner kring med en hyresgäst, sen är det slut på ytor i hela området, berättar Henning Sørlie, projektdirektör på Anthon Eiendom

Anthon Eieindom är en renodlad norsk fastighetsutvecklare, som bygger logistik, kontor och bostäder. Vestby är ett växande logistikläge som främst försörjer södra Oslo. Kommunen sålde ett markområde i Vestby förra året till Bulk Eiendom, som måste detaljpaneras innan det kan bebyggas, men sen är det slut på mark i läget. Enligt Henning Sørlie är markbristen den stora utmaningen inom logistikutvecklingen i regionen.

Henning Sørlie. Foto Anthon Eiendom

– Det är stor brist på mark för att bygga logistik, vilket driver logistiken allt längre ut från Oslo. I Vestby är det snart fullt, sedan blir nästa stopp Moss.

Det är stor brist på mark för att bygga logistik, vilket driver logistiken allt längre ut från Oslo och påverkar hyrorna.

Bristen på mark och logistikytor påverkar också hyrorna i regionen, som ligger mellan 850-1500 NOK per kvadratmeter, berättar Henning Sørlie: I Berger ligger hyrorna på upp emot 1 500 NOK per kvadratmeter, och i Vestby omkring 1 000 NOK.

Farmasiet har ambitionen att både omsättningen och antalet anställda ska fördubblas de närmaste åren.

– Vestby håller på att bli Norges mest spännande logistikcenter, och vår nya lager- och logistiklösning kommer att skapa många spännande jobb. Med våra tillväxtplaner kommer vi att behöva anställa många nya medarbetare i framtiden, kommenterar Elisabeth Haug.

Av Hilda Hultén