Finalist 4: Nederman bygger för framtidens produktion

Dagens Logistik delar 2024 ut priset Årets Logistiketablering. Sist ut att presenteras bland finalisterna är miljöteknikföretaget Nederman, som framtidssäkrat sin produktionslogistik i en nybyggd, innovativ fastighet i hemstaden Helsingborg. Vem som vinner priset avslöjas på Logistik & Transport den 15 november. 

Nederman grundades 1944 i Helsingborg och är idag en av världsledarna inom industriell luftfiltrering och övervakning. Kunderna finns främst i tillverkningsindustrin, med stort fokus på luftrening vid svetsning, men även exempelvis labb och bagerier använder Nedermans produkter. Bolaget omsätter ca 6 miljarder SEK med 2 500 anställda i 25 länder, och 13 produktionsanläggningar på fem kontinenter. Huvudsätet för företaget har alltid funnits i hemstaden Helsingborg.  

Fredrik Clausson utanför Nedermans nya anläggning. Foto Nederman

Fram till nu har Nedermans haft två äldre lokaler i Helsingborg med både produktion och lager, berättar deras COO Fredrik Clausson:

– Ett har varit ett 70 år gammalt “banan-lager”, med små rum i betong och extra små portar. Den andra lokalen har varit den villa där familjen Nederman bodde när företaget startades för 80 år sedan, som genom åren byggts ut i flera omgångar på omkringliggande villatomter – inte jätteoptimalt. Att samla verksamheten i en nybyggd fastighet som är anpassad för oss blir ett jättelyft för verksamheten, säger Fredrik Clausson. 

Genomtänkt produktionslogistik

Nedermans nya produktionsanläggning i Helsingborg. Lagret upptar merparten av lokalerna, som även hyser produktion, testcenter, showroom och huvudkontor. Foto: Kasper Dudzik.

Under hösten har företaget flyttat in i sin nya tillverknings- och logistikanläggning på 25 000 kvadratmeter på fastigheten Rausgård 21 i södra Helsingborg. Fastigheten ägs av Wihlborgs, Tengbom är arkitekten bakom och Veidekke entreprenör

Förutom lager, produktion och huvudkontor etableras här ett nytt innovationscenter, ett nytt testcenter och ett ”experience center” för bolagets produkter och lösningar i den nya anläggningen.

– Huset är utformat så att lagerverksamheten finns i mitten och försörjer produktionen runtomkring. Vi har 17 000 kvm lokalytor för produktion och lager, ungefär lika mycket som tidigare, men ändå har vi omkring 3 000 kvm expansionsytor eftersom den här fastigheten är anpassad efter våra behov, säger Fredrik Clausson, som kom till företaget för tre år sedan för att basa över produktionsflytten. 

Lagerautomater och WMS

I de gamla lokalerna var lagerhanteringen manuell och sköttes via affärssystemet. I den nya anläggningen har man skaffat både lagerautomater i form av tre lagerhissar från Modula och även ett WMS-system från Consafe Logistics, för att försörja de 24 produktionscellerna effektivt. Nederman lagerhåller omkring 24 000 artiklar, främst komponenter för tillverkningen av luftreningsprodukter, som svetsröksrening, utsugsarmar, mobila dammsugare och filter.

– Vi har ett brett sortiment och mycket är lågfrekvent, så tidigare har det varit en hel del farande i lagret för att få fatt i rätt artiklar, säger Fredrik Clausson. 

Nedermans tittade på dyrare och mer avancerade automationslösningar men landade i att lagerhissar var rätt i nuläget. Man har även fått anpassa WMSet för industriell produktion. 

– På sikt kanske vi även utökar med AGVer, säger Fredrik Clausson. 

Idag ansvarar han för produktionen i Helsingborg och ytterligare sex av koncernens produktionsenheter globalt. 

– Nederman har växt både organiskt och genom förvärv genom åren, så det är lite blandade upplägg i de olika fabrikerna, och även lite olika typer av produktion. Men det vi gör i Helsingborg blir ett slags “blueprint” för hur vi kommer att utveckla vår produktion på andra håll: Vi har redan börjat utveckla en enhet i USA, berättar han. 

Nybygge på gammal industritomt

Projektet är ett så kallat “Brownfield-projekt” på en gammal industritomt i södra Helsingborg,  där det varit industriell verksamhet i över hundra år. Fastigheten är utvecklad och ägs av Wihlborgs, ett Öresundsbaserat fastighetsbolag som verkar inom kommersiella fastigheter. 

Benjamin Ulfgard. Foto Wihlborgs

– Tidigare låg det byggnader från 50-, 70- och 80-talet på tomten, som garage, kontor och ett gammalt tryckeri, berättar Benjamin Ulfgard, projektledare för bygget på Wihlborgs. 

Wihlborgs har rivit flera av de äldre fastigheterna och sanerat marken för att kunna få till Nedermans nya anläggning. 

– Vi krossade också ner så mycket av de gamla byggnaderna vi kunde och använde som fyllnadsmassor, för att spara på transporter och inköp av nytt material.

Nu finns totalt 33 000 kvm lokalyta på fastigheten, utöver Nedermans anläggning även bl a en äldre fastighet för kemikalietransportören Samat, som nu renoveras.

Nedermans anläggning ska certifieras enligt Breeams nivå very good.  

Fasaden är mörk men inuti fastigheten gör enkla materialval med mycket trä och betong känslan luftig och ljus. Foto: Josefin Widell Hultgren

– Vi certifierar alla våra fastigheter, men har också ett eget miljöprogram i Wihlborgs där vi ställer hårda krav på sådant som energiprestanda, hållbara materialval och utfasning av skadliga ämnen, säger Benjamin Ulfgard. 

Utformning i samspel

Fasaden går i mörka färger, men inomhus är lokalerna ljusa och inredda med material som ljus betong och trä, som ska ge en frisk och ren känsla – något som anspelar på Nedermans produkter. Utformningen har skett i nära samverkan mellan Nederman och Wihlborgs, och både Benjamin och Fredrik nämner de sociala aspekterna som den nya fastigheten skapar. 

– Fastigheten är utformad så att alla som jobbar i den har samma tillgång och “status”, de som är i produktionen och lagerverksamheten delar exempelvis matsal med de på kontoret. Det blir en inkluderande miljö, som jag tror är viktig för arbetsklimatet och trivseln i ett företag, säger Benjamin Ulfgard.

Totalt jobbar ca 250 personer i anläggningen, varav ett 100–tal inom produktion och lager.  

– Vi har haft mycket fokus på att skapa gemensamma mötesplatser och en bra arbetsmiljö för alla i företaget. Produktionen har till exempel stora fönster ut mot grönska, det är inte så vanligt. Vår koncernchef Sven Kristenson har varit tydlig med den ledarfilosofin, att “Ledningen sitter där skorstenarna är”. 

Av Hilda Hultén