Geodis hyr omskrivet lager i Göteborg

Mileway hyr ut en 20 000 kvm stor fastighet i Arendal, Göteborg, till Geodis, som därmed skaffar sitt andra större TPL-lager i Sverige på ett år. Lagret var på tapeten för några år sedan, då NTEX vägrade betala hyran till dåvarande ägaren Nyfosa då bärigheten var för dålig – ett problem som sedan åtgärdats. Det nya lagret har spåranslutning och ska vara i full drift i mars.

Amerikanska riskkapitalbolaget Mileway meddelar att man har signerat ett långsiktigt hyresavtal med Geodis för en drygt 20 000 kvm logistikfastighet i Arendal, Göteborg.

Det handlar om fastigheten Arendal 1:17 på Synnerödsvägen 2 som byggdes av NCC 2012, och tidigare ägdes av Hemfosa. Fastigheten var i rejält blåsväder för några år sedan, då den dåvarande hyresgästen NTEX vägrade betala hyran då man menade att bärigheten i golvet var för dålig för deras verksamhet. NTEX lämnade tillslut fastigheten, efter en lång tvist med Nyfosa, som vägrade att stå för kostnaden för att åtgärda golvet i lokalen, som enligt en utredning från Sweco hade en bärighet på 650 kilo per kvadrat, istället för de 4 000 kg/kvm som utlovats i hyreskontraktet.

2018 flyttade logistikföretaget Agility in i lokalen efter att lagret stått tomt i tre år, och i samband med detta renoverade Nyfosa golvet. Agilitys logistikdivision GIL såldes våren 2021 till DSV, där lagerverksamheten i Arendal ingick, och i november 2021 blev Agility GILs svenska verksamhet inlemmad i DSV. Sedan dess har lagret i Arendal drivits i DSVs regi. Nu har DSV, som just nu gör Sveriges största lageretablering någonsin i Landskrona, sagt upp hyreskontraktet för lagret i Arendal, som man lämnar i början av nästa år.

Hyr ut till Geodis

Nu har Mileway alltså hyrt ut fastigheten till Geodis, ett globalt transport- och logistikföretag som redan är kund hos Mileway i Tyskland och Frankrike. För ett år sedan skaffade Geodis sitt första större TPL-lager i Sverige när man hyrde ett 17 000 kvm stort lager i Arendal av Logicor. Den fastigheten hyrdes tidigare av Postnord TPL, som lämnade Arendal i början av 2021, i samband med att man flyttade in i sin nybyggda anläggning vid Landvetter.

Det nya lagret som Geodis nu hyr av Mileway är 20 000 kvm stort och har en takhöjd på 10-12 meter, 35 dockningsportar, egen lastkaj och ett järnvägsspår som går direkt in i byggnaden. Golvet i fastigheten renoverades alltså 2018.

Tomas Beck. Foto Mileway

– Vi är glada över att välkomna Geodis som en ny kund i Sverige och stödja deras tillväxtplaner. Denna fantastiska fastighet ger dem det utrymme de behöver för att utöka sin verksamhet i Göteborgsområdet med direkt tillgång till såväl järnväg som Sveriges största hamn, kommenterar Tomas Beck på Mileway i ett pressmeddelande.

Utser nya landschefer

Mileway aviserade nyligen en omorganisation i ledningen, som innebär att Tomas Beck blir administrativ direktör för de nordiska länderna, med ansvar för Sverige, Danmark och Finland, från att tidigare ha rollen som landschef för Norden. Bolaget utser samtidigt tre befintliga medarbetare som landschefer i de nordiska länderna: Jacob Goldmann blir landschef för Sverige, Thomas Lauritsen för Danmark och Timo Simolin blir landschef för Finland.

Mileway äger eller förvaltar över 1 800 “last mile”-logistikfastigheter, sammanlagt 16 miljoner kvm i tio länder. Bolaget har 400 anställda drygt 10 000 kunder i flera branscher och är Sveriges näst största logistikfastighetsägare efter Catena med omkring 165 fastigheter och totalt 1,8 miljoner kvm logistikyta i landet, en position man tog genom en rad portföljaffärer under 2020 och 2021.

Geodis växer TPL-verksamheten

Geodis har 350 anställda och åtta kontor i Sverige; Helsingborg, Jönköping, Borås, Norrköping, Lund, Göteborg, Stockholm och Malmö, och bolaget satsar på att utöka sin kontraktslogistikverksamhet i Sverige.

– Vi växer snabbt i Sverige i linje med kundbehovet och vår framtidsstrategi. Kunderna har reagerat postitivt på vårt erbjudande det senaste året, och synergierna vi skapar genom att hantera våra kunders produktflöden end-to-end är en fördel för dem, kommenterar Thomas Kraus, chef för Nord, Öst och Centraleuropa på Geodis.

Jesper Axell. Foto Geodis

Geodis flyttar in i fastigheten efter årsskiftet och lagret beräknas vara i full drift i mars 2023. Siten kommer att användas både för cross-docking och full TPL-verksamhet, med lagerhållning, ompackning och distribution till hela Norden. De två TPL-lagren ska opereras i samverkan och järnvägsanslutningen till det nya lagret kommer att utnyttjas fullt ut “när det passar”, skriver bolaget. Den ökade lagerkapaciteten kommer också kunna användas som buffertlager åt bolagets transportkunder.

– Med tanke på fastighetens läge och optimala utformning samt gott samarbete med Mileway redan från början, var det inget svårt beslut att ta när möjligheten kom upp. Vi ser nu fram emot att ytterligare expandera i Sverige, kommenterar Jesper Axell, vice vd på Geodis i Sverige.

Av Hilda Hultén