Ikea pausar verksamheten i Ryssland och Belarus

Till följd av kriget i Ukraina pausar nu Ikea sin verksamhet i Ryssland och Belarus, vilket påverkar totalt 15 000 medarbetare. De väljer också att donera drygt 400 miljoner kronor för att hjälpa dem som tvingats fly på grund av kriget.

På torsdagen kom beslutet från Ikeas två koncerner Inter Ikea och Ingka att pausa all verksamhet i Ryssland och Belarus. Beslutet har en direkt påverkan på 15 000 medarbetare och nu arbetar koncernerna för att säkerställa såväl sina medarbetares inkomster som anställningar under den närmaste framtiden.

“Det förödande kriget i Ukraina är en mänsklig tragedi. Vår oro är stark och våra tankar går till de miljontals människor som påverkas. Sedan krigets början har de två koncernerna Inter Ikea och Ingka lagt all sin kraft på att stötta våra medarbetare och säkra deras och deras familjers säkerhet, och det fortsätter vi att göra”, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

“Kriget har en enorm inverkan på människors liv, men påverkar även vår leverantörskedja och verksamhet i regionen. Därför har våra två koncerner tillsammans beslutat att tillfälligt pausa vår verksamhet i Ryssland”, skriver de.

Stoppet innebär att koncernen Inter Ikea pausar all export och import till och från Ryssland och Belarus. De pausar också all produktion som Ikea Industry bedriver i Ryssland, inklusive leveranser från ryska underleverantörer.

Ingka pausar samtidigt all försäljning i Ryssland genom att stänga varuhus och butiker. Köpcentren MEGA kommer dock hållas öppna för att kunna tillgodose människors behov av mat, läkemedel och andra varor.

Samtidigt donerar de totalt mer än 400 miljoner kronor i krisstöd till olika humanitära organisationer som arbetar lokalt.