Kilenkrysset säljer 51 300 kvm mark till Prologis

Fastighetsbolaget Kilenkrysset fortsätter den senaste tidens säljyra när de säljer ett 51 300 kvm stort markområde inom Stockholm Nord Logistikcenter, Rosersberg, till Prologis. På marken kommer Prologis bygga en 20 000 kvm stor byggnad på spekulation.

Kilenkrysset äger stora mängder logistikmark men har den senaste tiden genomfört flera stora markaffärer, såsom rekordförsäljningen av 121,3 hektar logistkmark till Panattoni i Stockholm och Skåne samt 72 000 kvm i Eskilstuna till logistikutvecklaren Nordsten. Enligt företagets vd Jan Persson har företaget redan tillräckligt att göra och hinner inte utveckla mer mark.

– Bolaget är lagom stort idag, och vi omsätter redan så pass mycket. Just nu har vi fem byggen vi håller på med – fler vill vi inte ha. Då säljer vi hellre, vi vill inte heller hålla tillbaka utvecklingen i kommunen, sa Jan Persson i en intervju med DL.

Nu fortsätter företaget avyttringen av mark och säljer 51 300 kvm inom Stockholm Nord Logistikcenter i Rosersberg, Sigtuna kommun, till Prologis. Det aktuella markområdet omfattar fastigheterna Rosersberg (del av) 11:122 och Rosersberg 11:157, vilka är bland de sista tillgängliga markområden på området.

– Vi är mycket glada över att få välkomna Prologis till ytterligare en etablering inom Stockholm Nord Logistikcenter. Att vi båda delar samma passion och synsätt kring exploatering av attraktiva distributionscenter är någonting som varit av betydande faktor genom hela affären. Ska bli spännande att följa deras framtida utveckling, kommenterar Annika Persson, vd och ägare av Kilenkrysset Sthlm.

På marken planerar Prologis att bygga en 20 000 kvm stor byggnad på spekulation. Byggprojektet går under namnet Rosersberg DC4 och beräknas vara färdigt för inflyttning i december 2023. Projektet kommer stärka företagets närvaro i Norden såväl som Sverige och Stockholmsregionen.

– Med den här affären stärker vi ytterligare vår position i det mest attraktiva logistikområdet norr om Stockholm. Transaktionen mellan Kilenkrysset Sthlm och Prologis baserades på en gemensam värdering av våra roller på marknaden och vi ser fram emot kommande strategiska möjligheter tillsammans, kommenterar Caroline Nirberg, capital deployment & leasing director för Prologis Norden.

Projektet byggs i enlighet med BREAAMs “Very Good”-standard samtidigt som det klimatkompenseras via organisationen Cool Earth som skyddar hotad regnskog.