Här är Körbers nya Autostore-konkurrent

Idag inleds den stora lagerautomationsmässan Logimat i Stuttgart, där flera företag passar på att lansera nyheter. En av dessa är Körbers nya kubformade lagringslösning riktad mot e-handeln, som utvecklats av det kanadensiska robotföretaget Attabotics. Lösningen låter skyttelrobotar färdas både över, under och genom “lagerkuben.”

Efter ett två år långt uppehåll inleds idag, 31 maj, den stora automationsmässan Logimat i Stuttgart. Mässan tvingades ställa in både under 2020 och 2021 till följd av coronapandemin. Men nu är mässan tillbaka och under tre dagar närvarar många automationsföretag för att presentera spännande nyheter.

Attabotics myrstackskub. Foto Körber Business Ares Supply Chain

Ett av dem är Körber som visar upp en ny e-handelsorienterad lagringslösning. Lösningen, som utvecklats av det kanadensiska robotföretaget Attabotics, kan liknas vid en Autostore där produkter förvaras i 571 gånger 571 mm stora lådor enligt ett vertikalt rutsystem, men där skyttelrobotar färdas såväl över och under “lagerkuben” som genom den i vertikala kanaler för att lagra och hämta lådorna till integrerade arbetsstationer. Inspirationen till systemet kommer från myrstackar.

Attabotics robotar färdas över, under och genom lagringslösningen för att lagra och hämta produkter till integrerade arbetsstationer. Foto Körber Business Ares Supply Chain.

– Jag fick den här galna idén att konfigurera om lagerutrymmen efter att ha sett en dokumentär om hur lövskärsmyror kommer åt sina kolonier vertikalt. Ett 3D-system är bara logiskt, berättar Scott Gravelle, vd och grundare av Attabotics i ett pressmeddelande.

Lösningen ger en lagerstruktur med hög densitet på en liten yta, samtidigt som alla produkter är snabbt tillgängliga för upphämtning. Detta ger mer flexibilitet och snabbar upp lagerprocesserna genom högre plockhastigheter och inbyggd sekvensering.

Enligt samarbetsavtalet kommer Körber agera återförsäljare samt integrations- och implementeringspartner för Attabotics lösning i större delen av Europa.

– Flexibilitet, lättillgänglighet och prestanda är avgörande för dagens fullfilment-verksamheter. Vi tror att Attabotics lösning erbjuder en särskilt stark kombination av egenskaper som ännu inte var tillgänglig på den europeiska marknaden, kommenterar Michiel Veenman, vice vd för Körber Fullfilment Solutions.

Av Emanuel Lehtonen