Litauiska Vinted lanseras i Sverige

Vinted är en litauisk marknadsplats för second hand-mode som vill göra cirkulär ekonomi tillgänglig för fler, och Litauens första unicorn. Marknadsplatsen finns på över 17 marknader i Europa och Nordamerika och nu kommer de till Sverige, med Postnord som integrerat fraktalternativ.

Begagnathandeln i Sverige har ökat de senaste åren, enligt E-barometerns årsrapport för 2021 handlade nästan hälften (45 procent) av e-handelskunderna något begagnat under 2021. Allt fler begagnat-aktörer syns också i Sverige, som Zalandos “Pre-owned” och Na-kd Circle. H&M-ägda Sellpy håller också på att utöka till större lagerlokaler i Rosersberg.

Vinted, grundat av litauiska modeentusiasten Milda Mitkuté och medgrundaren Justas Janauskas har fler än 75 miljoner registrerade användare på sina 17 marknader i Europa och Nordamerika. Under 2019 värderades företaget till över 1 miljard euro och blev Litauens första unicorn. Idag leds företaget av vd Thomas Plantenga.

Nu lanserar företaget i Sverige, med en affärsmodell där säljer behåller hela vinsten och köparna i stället debiteras med en avgift (5 procent av varans pris plus en fast avgift å 7,50 kr). Alla transaktioner går genom Vinted för säkrare försäljningar.

Vinted erbjuder i Sverige integrerad frakt tillsammans med Postnord, där säljaren får en digital fraktetikett, eller en kod att sätta på paketet.

För att uppmuntra folk att sälja sina begagnade kläder har plattformen ingen säljavgift, istället debiteras köparen. Foto Vinted.

– Vårt uppdrag är att göra second hand till förstahandsvalet världen över och därför har vi fokuserat på att engagera fler personer i Europa, med en fantastisk produkt utan avgift för säljarna. Att gå in i Norden genom lanseringen i Sverige är en spännande milstolpe på denna expansionsresa. Vi ser att svenskarna är tekniskt kunniga och intresserade av en cirkulär ekonomi och vi är övertygade om att Vinteds fördelar och bekvämlighet kommer att bli en stor framgång, kommenterar Adam Jay, vd för Vinted Marketplace.

Svenska riskkapitalbolaget EQT Growth är ett av bolagen som investerat i företaget.

– Vi är glada över att fortsätta stödja Vinted i deras resa mot att öka användandet av second hand världen över, den här gången i Sverige, EQT:s hemland. Makrotrenderna som driver den cirkulära konsumtionen är väldigt starka här så vi ser fram emot att utöka EQT:s svenska arv, nätverk och nära tre decenniers meriter i regionen – välkommen till Norden! kommenterar Carolina Brochado, partner på EQT Growth och styrelsemedlem i Vinted.