Ny utbildning till underhållsingenjör

Kompetensbristen är stor inom många yrken inom transport- och infrastruktur. Dagens logistik har tidigare belyst hur denna hotar möjligheten att rusta upp det svenska järnvägssystemet, och samma sak gäller för vägunderhållet, larmar branschen. En ny utbildning till underhållsingenjör inom infrastruktur ser nu dagens ljus.

I regeringens senaste infrastrukturproposition läggs fokus bl a på investeringar i järnvägsunderhåll och ett snabbare byte av järnvägens signalsystem. Men det är inte bara pengar som är problemet, som Dagens Logistik tidigare rapporterat så lider järnvägsbranschen av en kompetensbrist som ligger i vägen för de aviserade underhållssatsningarna. Ett annat problem är att de utbildningar som finns har lågt söktryck och inte lyckas fylla platserna.

– Inom vägbranschen finns idag en brist på kunskap kring underhållsplanering och dess principer. Efterfrågan på denna yrkesroll är stor, och tillväxten behöver säkras. Det saknas personer med både tjänstemanna- och anläggningskompetens, trots att behovet är konstant – vägar kommer alltid att behöva underhållas, vilket gör det till en stabil arbetsmarknad, kommenterar Anna Wenman, enhetschef Trafikkontoret, Stadsmiljö, Levande stad.

I dag finns endast 95 beviljade utbildningsplatser inom yrkeshögskolan som leder till kompetens inom infrastrukturunderhåll, vilket är långt ifrån tillräckligt för att täcka efterfrågan.

För att möta upp det stora framtida kompetensbehovet startar Nackademin under hösten 2025 en yrkeshögskoleutbildning till underhållsingenjör inom infrastruktur. Utbildningen fokuserar på drift och underhåll av vägar, broar och järnvägsunderbyggnader och ger de tekniska kunskaper som branschen efterfrågar.

– Om vi de kommande åren både ska kompensera för föregående årtiondens underhållsskuld och göra de nya satsningar som krävs utifrån det oroliga världsläget vi befinner oss i brinner det i knutarna. För kompetensen för att genomföra dessa finns inte idag. Just nu saknas det utbildningsvägar för att kunna svara upp mot den särskilda kompetens som underhållningsbranschen så desperat efterfrågar. Det hoppas vi kunna bidra till att lösa med den här nya utbildningen, kommenterar Astrid Westfeldt Corneman, vd för Nackademin.