Royal Mail satsar på drönarleveranser

Den brittiska motsvarigheten till Postnord, Royal Mail, planerar att introducera 50 drönarlinjer inom tre år, enligt Ehandel.se. De första flygningarna kommer etableras mellan fastlandet och brittiska öar.

Ehandel.se rapporterar att den brittiska fraktjätten Royal Mail under de senaste 18 månaderna har genomfört 4 pilottester, med drönartillverkaren Windracers autonoma farkoster. De första drönarlinjerna kommer etableras mellan fastlandet och öar som Scillyöarna, Shetlandsöarna, Orkneyöarna och Hebriderna.

– Royal Mail siktar på att säkra mer än 50 drönarrutter med stöd av upp till 200 drönare under de kommande tre åren. På längre sikt är ambitionen att distribuera en flotta på mer än 500 drönare som servar alla hör av Storbritannien, skriver Royal Mail.

Royal Mail Windracers, som drönarflygplanen heter, är utrustade med två motorer, en vingspann på 10 meter och specialutvecklas för brev och paket. Totalt kan de lyfta 100 kg i upp till 100 mil.

I Sverige testar bland andra startup-bolaget Aerit drönarleveranser i Norrtälje kommun. Samtidigt var Västervik i höstas först ut i landet med att etablera fyra geografiska UAS-zoner för drönartester. Enligt Rémi Vesvre på Transportstyrelsen är det dock en lång väg kvar tills vi kan se ett kommersiellt drönarflyg i Sverige.