Skanska i miljardaffär med Barings – 128 000 kvm logistik ska byggas

Skanska säljer en portfölj med sex logistikfastigheter i Skåne, Göteborg och Stockholm på totalt 128 000 kvm till Barings, i en affär värd totalt 2,1 miljarder. Ett av projekten är Greenfoods nya lager på 44 000 kvm Helsingborg, resten är utvecklingsprojekt som ska färdigställas under 2022–2023. Det här är en enorm aktivering av vår landbank” säger Ida Granqvist på Skanska.

I våras köpte Barings Skanskas till stor del vakanta Kubiklager i Göteborg, och nu ingår bolagen ytterligare en fastighetsaffär: Barings köper en portfölj av Skanska med totalt sex logistikfastigheter som Skanska ska utveckla, en affär värd totalt 2,1 miljarder SEK.

– Med tanke på den rådande bristen av högkvalitativa logistikfastigheter så var detta en perfekt möjlighet att komma över en nyutvecklad portfölj med moderna logistikytor som efterfrågas av hyresgästerna, säger Thorsten Slytå, Nordenchef för Barings till Dagens Logistik.

Greenfoods 44 000 kvm stora anläggning i Långeberga, Helsingborg ingår i affären. Bild Skanska

I den första fasen av säljs två logistikfastigheter i Helsingborg på sammanlagt drygt 60 000 kvm: Greenfoods nya 44 000 kvm stora lager som ska stå klart 2023, samt ytterligare en fastighet i Långeberga som ligger granne med Greenfood och Bring, och som ska stå klar under 2022. Affären är värd 1,1 miljarder SEK och bokförs av Skanska Kommersiell Utveckling Norden för Q4 2021. Barings tillträder fastigheterna färdigställandet 2022 och 2023.

Den andra delen av affären är värd ca 1 miljard SEK och bokföres under 2022. Affären gäller ytterligare fyra spekulationsbyggen som ännu ej är byggstartade; där den första fastigheten byggs i Sunnanå, Malmö och ska stå klar 2022. De tre övriga fastigheterna byggs på Skanskas tomt på Transportgatan i Hisings Backa, Göteborg och på två tomter i Arlandastad, Stockholm, och ska alla färdigställas under 2023. Fastigheterna som byggs är mellan 13 000 och 22 000 kvm stora. Tillträdet av dessa fastigheter sker i takt med färdigställandet under 2022 och 2023.

– Vi har jobbat med den här affären länge och det här är väldigt kul att den nu blir klar. Detta innebär en enorm aktivering av vår befintliga landbank och våra byggrätter för logistik i Sverige, berättar Ida Granqvist, affärsområdeschef för logistik på Skanska Fastigheter Göteborg.

Ida Granqvist. Foto Skanska

Enligt henne bekräftar affären också att det finns en enorm efterfrågan på moderna flexibla logistiklokaler på spotmarknaden.

– Det här är fastigheter som byggs enligt vårt Kubik-koncept med flexibla multikundsfastigheter. Det finns idag i princip inga vakanser inom logistik, och det är ju inte alla hyresgäster som kan vänta de 12–14 månader det tar att utveckla något nytt.

Totalt omfattar portföljen cirka 128 000 kvadratmeter ny logistikyta. Projekteten byggs bland annat med Skanskas “gröna betong”, och med solceller på taken, och uppfyller kraven för certifieringen ”GreenBuilding – ny byggnad”. Ambitionen är miljöcertifiera samtliga projekt.

Enligt Ida Granqvist kommer arbetet med att hitta hyresgäster att ske i samarbete mellan Skanska och Barings under utvecklingstiden.

– Att utvecklingsprojekt som ännu ej är uthyrda säljs i den här omfattningen är ganska unik och säger något om tron på den här marknaden.

Av Hilda Hultén