Trendbrott i stigande containerpriser

Enligt DSVs senaste analys av containerfraktpriserna från Asien till Europa kan priserna ha nått en topp. Priset för en 20-fotscontainer i juli landar på 4 857 dollar, en knapp minskning från 4 880 dollar i juni. Det danska rederiet Maersk menar att man har lagt om så mycket kapacitet man kan för att kompensera för problemen i Röda havet, men att problemen är långt från över.

Containerfraktpriserna från Asien till Nordeuropa och USA har stigit konstant sedan april till följd av flera samverkande faktorer, där inte minst Huthirebellernas anfall på fartyg i Röda havet fortsatt orsakar problem. Priset för att importera en container ligger nu på drygt det dubbla jämfört med april, enligt Shanghai Containerized Freight Index.

Indexet visar priserna för frakt från Kina över hela världen. I april låg priset för en 20-fotscontainer till Nordeuropa på 1 971 dollar. Till juni hade priset rusat upp till 4 880 dollar per container. Men enligt juli månads index har priset sjunkit något jämfört med juni, nu ligger priset på 4 857 dollar. En orsak är att rederierna har lagt om en stor del av sin kapacitet för att täcka upp den längre restiden runt Afrika. Men det verkar också som att kommande kapacitet har en dämpande effekt.

Shanghai Containerized Freight Index fram till juli månad. Källa DSV

Röda havet fortsatt problem

Danska rederiet Maersks vd Vincent Clerc diskuterade nyligen på ett online-event den stora inverkan som Röda havssituationen har haft på de globala försörjningskedjorna. Allt tyder på att problemen fortsätter in i kvartal tre och för rederierna innebär det att man fortsätter omdirigera trafik runt Afrika via Godahoppsudden i Sydafrika, vilket sätter press både på rederierna och verksamheter som behöver få sitt gods transporterat.

– Idag har alla fartyg som kan segla och alla fartyg som tidigare varit underutnyttjade i andra delar av världen omplacerats för att försöka täppa igen hål. Det har lindrat en del av problemet, men långt ifrån hela problemet i branschen, inklusive för Maersk. Vi kommer under den kommande månaden att sakna positioner eller ha fartyg som skiljer sig väsentligt i storlek mot vad vi normalt skulle ha på den strängen, vilket också innebär en minskad förmåga för oss att bära all efterfrågan som finns, kommenterar Vincent Clerc, vd för Maersk.

Den längre rutten kräver också två till tre fartyg för att ersätta ett genom Suezkanalen och Röda havet. Längre rutt och fler fartyg innebär ökade kostnader för rederierna. Vincent Clerc och andra rederier verkar överens om att de höga fraktkostnaderna kommer sitta i ett tag till, även om ökningstrenden brutits i juli.

Av Emanuel Lehtonen