Trollhättan-Vänersborgs flygplats tecknar LOI med drönarbolag

Det londonbaserade drönarbolaget Dronamics har signerat en avsiktsförklaring med Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Drönarbolaget kan börja trafikera flygplatsen från 2024 och kan med drönarens 250 mils räckvidd nå stora delar av Europa.

– Vi har ett mycket fint samarbete med flygplatsen och Trollhättan och Vänersborgs kommuner i Dronamicsärendet sedan hösten 2021. Än har inget etableringsbeslut fattats, men det är mycket positivt och lovande att en avsiktsförklaring har signerats, för detta är en bransch som kommer starkt, kommenterar Ann Palmnäs, verksamhetsledare för Position Väst.

Dronamics drönarflygplan är särskilt anpassade för gods och kan ta 350 kg last i lastutrymmet på 3,5 kubikmeter. De drivs idag av biobränsle och utveckling sker för att i framtiden driva dem med vätgas eller syntetiska bränslen. Företaget uppger att drönarnas räckvidd är 250 mil, vilket i praktiken gör det möjligt att nå stora delar av Europa. Bolaget samarbetar med flera internationella logistikbolag, bland annat DHL.

– Detta spännande besked från flygplatsen stärker hela Fyrbodal. Inte minst Trestad som logistiknav. Drönartrafik kompletterar vår infrastruktur och skapar nya möjligheter för flygplatsens viktiga samhällsuppdrag, kommenterar Anna Lärk Ståhlberg, förbundsdirektör för Fyrbodals kommunalförbund.

I Sverige testar bland andra startup-bolaget Aerit drönarleveranser i Norrtälje kommun. Samtidigt var Västervik i höstas först ut i landet med att etablera fyra geografiska UAS-zoner för drönartester. Enligt Rémi Vesvre på Transportstyrelsen är det dock en lång väg kvar tills vi kan se ett kommersiellt drönarflyg i Sverige.